Utorak, 16 Jula, 2024

Bidenov govor na godišnjicu napada na Kapitol: Ovo je bitka za dušu Amerike

Najčitanije objave

Predsjednik Sjedinjenh Američkih Država Joe Biden je na godišnjicu pobune na Kapitolu, 6. januara 2021. godine, počeo svoje obraćanje naciji riječima da je ,,demokratija napadnuta, jednostavno napadnuta tog dana”.

On je pohvalio institucije za provođenje zakona ,,koje su spasile vladavinu prava”.

Predsjednik Biden je rekao da se Amerikanci moraju suočiti s istinom o pobuni na Kapitolu 6. januara 2021. kako bi mogli krenuti dalje i odmaći se od tih traumatičnih događaja.

To je bila oružana pobuna!

Baiden je aludirao na primjedbu republikanskog predstavnika Andrewa Clydea koji je izgrednike opisao kao, normalnu turističku posjetu”.

– Ovo nije bila grupa turista. Ovo je bila oružana pobuna. Oni nisu htjeli da podrže volju naroda. Htjeli su da negiraju volju naroda – naglasio je Biden.

Rekao je da su svi Amerikanci vidjeli šta se događalo tog dana – rulja koja razbija prozore, napada policajce i provaljuje u Kapitol.

– Ovdje se ne radi o ‘zaglavljenosti’ u prošlosti. Ovdje se radi o tome da se osigura da prošlost ne bude zakopana i sklonjena od očiju ljudi. To je jedini put naprijed. To rade velike nacije. Oni ne zakopavaju istinu. Oni se suočavaju sa njom – rekao je on.

U svom obraćanju na godišnjicu pobune na Kapitolu, predsjednik Biden je rekao da američki narod i zakonodavci moraju odlučiti kakva nacija SAD želi biti.

Dodao je da ti ljudi ,,nisu došli ovamo iz patriotizma ili principijelnosti”.

– Oni su ovdje došli u bijesu. Ne da bi služili Americi, već su bili u službi jednog čovjeka – rekao je Biden aludirajući na bivšeg predsjednika Donalda Trumpa.

Dodao je da oni koji su podsticali rulju, su pravi zavjerenici koji su očajnički pokušavali da uskrate građanima potvrđivanje ovih izbora, i da prkose volji birača.

Ranije u svom govoru, Biden je rekao da Amerikanci ne mogu samo da vole svoju zemlju samo kada im to odgovara.

– Ne možete voljeti svoju zemlju samo kada pobjeđujete. Ne možete poštovati zakon samo kada vam odgovara. Ne možete biti patriote ako prihvatate i omogućavate laži – rekao je on.

Predsjednik SAD-a opisao je muškarce i žene koji su prije godinu dana upali u američki Kapitol kao opasnu prijetnju američkoj demokratiji.

Početak renesanse slobode i fer-pleja

Iako je Biden više puta spominjao postupke bivšeg predsjednika Trumpa 6. januara 2021. godine i dane koji su prethodili smrtonosnoj pobuni u američkom Kapitolu, niti jednom nije spomenuo njegovo ime.

Biden je opisao kako je ,,bivši predsjednik za vrijeme dok se pobuna događala sjedio u privatnoj blagovaonici pored Ovalnog ureda u Bijeloj kući, gledajući sve to na televiziji i ne čineći ništa satima dok je policija bivala napadnuta, životi bili u opasnosti, a državni Kapitol bio pod opsadom.”

– Ovo je jedina istina. Bivši predsjednik Sjedinjenih Američkih Država stvorio je i širio mrežu laži o izborima 2020. On je to učinio jer mu je moć iznad principa. Zato što vidi svoj interes važnijim od interesa svoje zemlje interesa američkog naroda. I zato što mu je njegov narušeni ego važniji od naše demokratije ili našeg ustava – podvukao je Biden u svom govoru.

Predsjednik Biden zaključio je svoj govor povodom godišnjice napada na Kapitol uz riječi nade, rekavši da 6. januar “ne označava kraj demokratije, već početak renesanse slobode i fer-pleja”.

– Nemojte se zavaravati. Bol i ožiljci nakon tog dana ostaju duboki – rekao je Biden i dodao: “Mi smo u borbi za dušu Amerike i uz milost Božiju, mi ćemo u toj bitki pobijediti.”, javlja Fena.

Najnovije objave