Utorak, 25 Juna, 2024

Biden: ‘Zabranjujemo uvoz ruske nafte, plina i ugljena, više nisu dobrodošli u našim lukama’

Najčitanije objave

Američki predsjednik Joe Biden obratio se javnosti i objavio da ukida uvoz ruske nafte i energenata u SAD. “SAD cilja glavnu arteriju ruske ekonomije. Zabranjujemo rusku naftu, plin i energiju. CNN javlja da će zabraniti i uvoz ugljena. To znači da njihova nafta više neće biti prihvatljiva u američkim lukama a Amerikanci će Putinovu režimu zadati još jedan jak udarac”, rekao je Biden.

Dodao je da je odluka donesena u suradnji sa savjetnicima diljem svijeta, posebno u Europi. “Idemo s ovim znajući da brojni u EU nisu u poziciji da nam se pridruže. Mi u SAD-u proizvodimo više nafte nego cijela EU pa si ovo možemo omogućiti. Ali, radimo s njima na dugoročnoj strategiji da smanjimo njihovu ovisnost o ruskoj nafti”, rekao je Biden.

Biden je kazao da su saveznici ujedinjeni u borbi protiv Putinova režima. Naglasio je da će ovo imati svoju cijenu u SAD-u te dodao da je borba za slobodu takva, ima cijenu. Kazao je da su se s ovom odlukom složili Republkanci i Demokrati. Američki mediji su par sati ranije izvijestili da se očekuje kako će Biden zabraniti uvoz nafte iz Rusije. To je najjača sankcija dosad u nizu uvedenih Rusiji nakon što je počela s invazijom na Ukrajinu.

Najnovije objave