Petak, 24 Maja, 2024

Američka investicijska banka “Morgan Stanley”: Rusija će bankrotirati već 15. aprila

Najčitanije objave

Snažan pad cijene ruskih obveznica, nadolazeća recesija u zemlji i velika vjerojatnost da će prestati otplaćivati vanjski dug nameću zaključak da bi Rusija uskoro mogla bankrotirati.

“Neispunjenje obveza vidimo kao najvjerojatniji scenarij. U tom slučaju malo je vjerojatno da može funkcionirati kao normalna zemlja, a najprimjerenija je usporedba s Venezuelom, piše u bilješci od ponedjeljka Simon Waever iz američke investicijske banke Morgan Stanley, prenosi Jutarnji list.

Kako navodi Bloomberg, neispunjenje obveza moglo bi doći već 15. aprila, kada nastupa kraj 30-dnevnog počeka za isplate kupona koje ruska vlada duguje na dolarske obveznice s dospijećem 2023. i 2043., rekao je. Indikativne cijene pokazuju da ulagači procjenjuju obveznice iz 2023. na oko 29 USD centi, što je najniža cijena ikad, prema podacima koje je prikupio Bloomberg. Iako je rijetkost da državni dug padne na jednoznamenkastu brojku, Morgan Stanley ocjenjuje da bi se ruske obveznice tome “mogle približiti”.

Prije četiri godine, nakon osporavanja predsjedničkih izbora i sankcija SAD-a, bankrotirala je državna naftna kompanija Petróleos de Venezuela S.A., s ukupnim dugom od 60 milijardi dolara. Prema mišljenju Waevera, Rusija je poput Venezuele jer također ima značajnu naftnu imovinu koja je izravno povezana sa sankcijama i izgledima njihovog ukidanja. Ako se obveznice ne isplate, a vjerovnici dobiju sudske presude, veliki rizik bi predstavljala mogućnost pristupa imovini koja je sada zamrznuta izvan Rusije, a uključuje i devizne rezerve zemlje.

Od početka godine, ruski državni dug ulagačima je u prosjeku donio gubitke od 81 posto, a podaci Bloomberga ukazuju da je lošiji učinak ove godine imao samo dug Bjelorusije, s gubicima od 93 posto. Neplaćanje bi moglo biti povezano i s nespremnošću Rusije da isplaćuje inozemne vjerovnike zbog uvedenih sankcija, a postoji i određena neizvjesnost oko toga hoće li američkim bankama biti dopušteno prihvatiti isplate kupona od ruskog Ministarstva financija. Plaćanja stranim ulagačima ovisit će o sankcijama uvedenim protiv Rusije i “izuzecima utvrđenim relevantnim dozvolama i dozvolama”, prema Ministarstvu financija u Moskvi.

Najnovije objave