Ponedjeljak, 22 Aprila, 2024

Biden uvjeren da je Putin donio odluku: ‘Vjerujemo da je njihov cilj i Kijev’. To će biti strateški poraz Rusije

Najčitanije objave

Američki predsjednik Joe Biden održao je u petak navečer vanrednu konferenciju za medije u Bijeloj kući, samo koji sat nakon što su stručnjaci na istom mjestu najavili strahovite sankcije koje će izolirati Rusiju i zadati snažan udarac na njihovu ekonomiju.

Njegova glasnogovornica Jen Psaki rekla je kako je Rusija u poziciji za napad na Ukrajinu, ali da od toga možda i odustanu. “Nadamo se da će se predomisliti”, rekla je.

“Ako napadnu Ukrajinu izolirat ćemo ih. Bit će teško financijski pogođeni. Postat će ovisni o zemljama koje neće moći nadomjestiti manjak koji će sankcije proizvesti. Sankcije će udariti na ono što Rusija ne može nabaviti nigdje osim u zemljama naših saveznika. Pazit ćemo da te mjere ne štete građanima Rusije ili da se posljedice prelijevaju na svjetsku ekonomiju. Ograničit ćemo njihov izvoz. To će biti strateški poraz Rusije, točka”, rekao je stručnjak za međunarodnu ekonomiju u Bijeloj kući.

Biden je pak u svom obraćanju rekao kako Rusi pokušavaju isprovocirati razlog za veliku ofenzivu.

“Rusi tvrde da Ukrajinci planiraju lansirati veliku ofenzivu na Donbas. To nema nikakve logike, zašto bi sad, kada Rusi imaju 150.000 vojnika blizu njihove granice, napala Donbas?”, rekao je Biden pa objasnio.

“Na ovo što se sada događa upozoravali smo tjednima – Rusi izmišljaju napade i traže izliku za napad. Oni su okružili Ukrajinu i žele napasti u narednim danima. Vjerujemo da je njihov cilj i Kijev”, rekao je Biden.

“Rusija ima izbor između rata i diplomacije koja bi svima osigurala sigurnu budućnost”, rekao je Biden pa na pitanje novinara smatra li da je napad izgledan nikad jasnije poručio:

“Uvjeren sam da je Putin donio odluku i da namjerava napasti Ukrajinu”, zaključio je Biden.

Riječ je o regiji koju drže proruski separatisti, a u jedna od eksplozija navodno se dogodila na plinovodu. Uzrok eksplozije zasad je nepoznat, a nema informacija o eventualnim žrtvama. Istovremeno, na društvenim mrežama se širi video navodne eksplozije, ali čiju autentičnost nije moguće provjeriti, javlja BBC.

Ukrajinci smatraju kako se njihovu vojsku pokušava navesti da uzvrati.

Najnovije objave