Ponedjeljak, 20 Maja, 2024

Amerika uputila snažnu poruku Bosni i Hercegovini

Najčitanije objave

Američka ambasada u Bosni i Hercegovini saopćila je u petak kako se ni jedna “treća strana” nema pravo miješati u donošenje odluka BiH, pa tako ni o tome hoće li ona postati članicom NATO-a.

U poruci na Twitter nalogu američkog veleposlanstva, koja je jasan komentar na krizu u Ukrajini te na nastojanja Rusije da drugim državama diktira hoće li se opredijeliti za članstvo u Sjevernoatlantskom savezu, istaknuto je kako SAD najodlučnije podupire suverenitet BiH i pravo te zemlje da samostalno donosi odluke o svojoj budućnosti.

“Predanost SAD-a suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH je čelična. Ni jedna treća strana nema pravo glasa u sigurnosnim aranžmanima između NATO-a i suverenih zemalja”, stoji u poruci.

Aspiracije Ukrajine da postane članicom NATO-a postale su izlikom Rusiji za invaziju na tu zemlju a Moskva je ranije iskazala otvoreno protivljenje planovima BiH da također postane članicom NATO-a.

Članstvo u NATO-u cilj je koji je definiran vanjskopolitičkom strategijom koju je usvojilo Predsjedništvo BiH kao i zakonom o obrani te zemlje a BiH je sada u statusu zemlje koja ima odobren Akcijski plan za članstvo (MAP) no nije naznačen rok u kojemu bi ona mogla postati punopravnom članicom Alijanse.

Tome se otvoreno protive dužnosnici iz reda bosanskih Srba predvođeni Miloradom Dodikom čemu je izravnu potporu dao ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov kada je u decembru 2020. posjetio Sarajevo.

Zbog takve izjave susret s njim odbili su članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović optuživši Lavrova da se miješa u unutarnje poslove njihove zemlje.

Najnovije objave