Utorak, 25 Juna, 2024

Amal Clooney u središtu kontroverze: Protjeruju je iz SAD zbog Netanyahua. George Clooney van sebe

Najčitanije objave

Odvjetnica za ljudska prava Amal Clooney nedavno je kao posebna savjetnica u istrazi tužitelja Međunarodnog suda zatražila izdavanje naloga za uhićenje izraelskog premijera Benjamina Netanyahua i čelnika Hamasa. Taj potez izazvao je snažne reakcije, posebno u SAD-u, gdje joj prijeti kazneni progon.

Reakcija iz SAD-a
Američki predsjednik Joe Biden nazvao je ovaj zahtjev “nečuvenim”, tvrdeći da ne postoji moralni ekvivalent zločinima izraelske države i Hamasa. Biden je dao naslutiti da će protiv svih koji su sudjelovali u izradi ovog naloga biti poduzete sankcije, što bi moglo uključivati i deportaciju Amal Clooney iz države.

Njezin suprug, slavni glumac George Clooney, bio je bijesan zbog prijetnji koje su uslijedile. Prema izvješćima, Clooney je hitno kontaktirao Bidena, podsjećajući ga na svoju financijsku podršku tijekom predsjedničke kampanje 2020. godine, kada je donirao oko pola milijuna dolara i pomogao prikupiti dodatnih 7 miliona dolara.

 

Clooneyjevi stavovi
Prema izvještajima iz Washington Posta, George Clooney razgovarao je s Bidenovim višim savjetnikom Steveom Ricchettijem, jasno poručivši da se njegova supruga nimalo ne kaje zbog svog postupka niti namjerava povući nalog. Amal Clooney izjavila je: “Ne prihvaćam stav da je ijedan konflikt iznad zakonskih normi niti da bi ijedan počinitelj trebao biti iznad zakona.”

Političke posljedice
Ova situacija mogla bi imati ozbiljne političke posljedice za Bidena. George Clooney trebao bi biti jedan od voditelja LA gale ove subote, zajedno s bivšim predsjednikom Barackom Obamom, TV voditeljem Jimmyjem Kimmelom te glumicom Julijom Roberts. Gubitak podrške slavnog para mogao bi ozbiljno ugroziti Bidenovu poziciju.

Nakon početnih prijetnji, Bijela kuća je ublažila svoj stav, navodeći da sankcije nisu pravi odgovor na nalog Međunarodnog suda. Ipak, ostaje neizvjesno hoće li Amal Clooney i drugi supotpisnici izbjeći sankcije. Washington i dalje smatra da su prekoračili svoje ovlasti, pa je moguće da će se suočiti s pravnim posljedicama.

Zaključak
Ostaje za vidjeti hoće li Amal Clooney biti kažnjena i kako će se situacija dalje razvijati. Slavni par povlači sve svoje postojeće veze kako bi spriječili najstrašniju sankciju deportacije i osigurali uvjete u kojima Amal može nastaviti svoju borbu za ljudska prava. Ova kontroverza naglašava složenost međunarodnog prava i političkih odnosa, te ističe važnost zaštite ljudskih prava na globalnoj razini.

Najnovije objave