Četvrtak, 19 Septembra, 2024

Roditelji djece iz Zavoda Mjedenica u Sarajevu protestuju zbog zatvaranja radionice

Najčitanije objave

Roditelji djece s poteškoćama u razvoju, koja pohađaju radionicu u Zavodu Mjedenica u Sarajevu, danas su se okupili kako bi izrazili svoje nezadovoljstvo zbog zatvaranja vrata radionice i kašnjenja početka nove školske godine. Roditelji smatraju da su odluke donijete bez njihovog učešća, te strahuju za budućnost edukacije svoje djece.

Neprihvatanje prijedloga o dodjeli radionice nevladinoj organizaciji

Prema riječima roditelja, Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS planira odvojiti radionicu od Zavoda Mjedenica i dodijeliti je jednoj nevladinoj organizaciji. Iako je roditeljima preporučeno da njihova djeca nastave pohađati tu radionicu, oni se tome protive i žele da radionica ostane dio Zavoda.
“Mi ne želimo da se radionica odvaja od Zavoda Mjedenica, to nije u najboljem interesu naše djece,” izjavila je jedna od majki.

Presedan u historiji Zavoda Mjedenica

Roditelji su istakli da je ovo prvi put u dugoj historiji postojanja Zavoda Mjedenica, koji je osnovan 1947. godine, da je jedan njegov dio zatvoren. “Ova radionica postoji od 1986. godine i nikada nije bila zatvorena, čak ni u vrijeme rata. Ovo je presedan bez ikakvog valjanog razloga,” kazala je jedna od majki.
Roditelji su izrazili zabrinutost zbog psihološkog utjecaja koji ova situacija ima na njihovu djecu, te su se obratili ombudsmenima za ljudska prava i pozvali na podršku međunarodnih organizacija.

Borba za očuvanje prava djece

Roditelji su odlučni da se bore za očuvanje radionice, naglašavajući da se ona ne može zatvoriti bez jasnih i zakonskih osnova. “Mi nećemo odustati. Naša djeca ovdje provode veći dio dana, opismenjuju se i osamostaljuju,” poručila je druga majka, dodajući da su sredstva za radionicu osigurana i da je bilo kakvo preusmjeravanje sredstava nezakonito.

Roditelji apeliraju na sve organizacije i pojedince koji se bave ljudskim pravima da im pomognu u ovoj borbi.

Najnovije objave