Utorak, 25 Juna, 2024

Željeznička nesreća u Holandiji. Najmanje jedna osoba poginula i 30 povrijeđeno

Najčitanije objave

U Holandiji se u utorak ujutro dogodila nesreća u kojoj je najmanje jedna osoba poginula, a 30 ih je povrijeđeno, pri čemu je mnogo povreda teško. Putnički voz sa pedesetak putnika iskočio je iz tračnica nakon što je udario u građevinsku opremu na pruzi, prenose nizozemske službe za vanredne situacije.

Spasilačke ekipe su prevozile povrijeđene na mjestu nesreće u Voorschotenu, blizu Den Haaga, u mraku pred zoru. Prema izvještaju službe za vanredne situacije, nesreća se dogodila oko 03:25 po lokalnom vremenu.

Prema riječima portparola vatrogasne službe koji je govorio za nizozemski radio, 19 osoba je prebačeno u bolnicu, dok je pomoć ostalim povrijeđenima pružena na licu mjesta, saopćeno je iz Hitne pomoći.

ANP novinska agencija javila je da se prednji vagon noćnog voza iz grada Leidena za Den Haag iskočio iz šina nakon nesreće i zabio se u polje, dok je drugi vagon pao na bok. Požar je izbio u zadnjem vagonu, ali je kasnije ugašen.

Postoje oprečna izvještavanja o uzroku nesreće. Raniji izvještaji su navodili da se putnički voz sudario sa teretnim vozom. Portparol Nizozemskih željeznica (NS) Erik Kroeze izjavio je da je u nesreći učestvovao teretni voz, ali nije bio u mogućnosti pružiti detalje.

Holandske željeznice su objavile na Twitteru da je saobraćaj vozova između Leidena i dijelova Den Haaga otkazan zbog nesreće.

Gradonačelnica Voorschotena, Nadine Stemerdink, prenosi Reuters, izjavila je: “Ovo je nevjerovatno tragična nesreća. Žalimo što je došlo i do smrtnog slučaja. Moje misli su sa porodicama i prijateljima onih koji su pogođeni.”

Najnovije objave