Petak, 14 Juna, 2024

Zbog Diaza na pomolu nogometni rat kakav Europa ne pamti

Najčitanije objave

Surov je nogometni svijet “iza kulisa” i često se za njega koristi anegdota o bari prepunoj krokodila u kojoj svaki želi pojesti onog drugog. Pogotovo se to odnosi na događanja u prijelaznom roku, kada se klubovi bore za osiguravanje usluga ili pak prodaju igrača. Ima tu jedan izraz “miniranje transfera”, koji često ima zagonetna i širem krugu ljudi i javnosti nepoznata događanja pozadine nekog posla, a otprilike je riječ o načinima na koje jedan klub ili agent pokvare planove nekom drugom, a sve da bi kupili ili prodali igrača kojeg oni žele.

Jedan ogledni primjer velikog posla, koji je propao u korist drugog kluba dogodio se ovoga januara u Engleskoj, kada je Liverpool od Porta kupio 25-godišnjeg kolumbijskog napadača Luisa Diaza. Sve do pretposljednjeg dana prijelaznog roka, niko nije spominjao da bi Diaz mogao na Anfield Road, a istovremeno u londonskom Tottenhamu bili su uvjereni da dovode veliko pojačanje za nastavak sezone i godine koje dolaze. Predsjednik Daniel Philip Levy i izvršni direktor Fabio Paratici poslali su Portu ponudu od 45 miliona eura za odštetu, te dogovorili sve detalje o plaći igrača, a premda je portugalski klub tražio 60 milijuna eura, Levy je bio uvjeren u dogovor.

Luis Diaz
No, dogodilo se to da je Luis Diaz završio u Liverpoolu po gotovo identičnim financijskim uvjetima (45 miliona eura plus 15 u mogućim bonusima), a njegov agent je Tottenhamu poručio da Kolumbijac neće u London, već je izuzetno sretan što se priključuje Redsima, pišu Sportske novosti.

Pozadina preokreta i jest u igračevom zastupniku, kojeg je Porto razljutio jer je mimo njegove volje angažirao Jorgea Mendesa da završi transfer s londonskim klubom. Kada se pojavio interes Liverpoola, Diazov agent je to jedva dočekao i dogovor je finaliziran u sat ili dva vremena, a još je Liverpool dobio igrača ispod cijene.

Prema izvorima bliskim predsjedniku Spursa, Levy je bio šokiran takvim raspletom, osjeća se izigranim i prevarenim, pa je toliko bijesan da je sada spreman prekinuti srdačne odnose, koje je imao s vlasnicima Liverpoola. To bi moglo dovesti i do razdoblja neprijateljstva između dva kluba, ma što to značilo.

Tottenham je zaista veliki gubitnik u ovom poslu jer Diaz je trebao biti igrač prevage, a trener Antonio Conte zna reći da nema momčad dovoljno konkurentnu za najviše pozicije i plasman u Ligu prvaka, iako mu četvrto mjesto trenutačno bježi samo dva boda.

I dok Tottenham ne može prežaliti neuspjeh i najavljuje rat, u Liverpoolu trljaju ruke što su njihova pregovaračka sposobnost i dobre informacije o pozadini događanja, odnijeli pobjedu za dovođenje Kolumbijca na Anfield.

– Ne mogu biti sretniji što smo uspjeli sklopiti ovaj dogovor i dovesti Luisa Diaza u Liverpool. On je izvanredan igrač i netko koga pratimo jako dugo. Luis je taj za kojeg vjerujemo da će nas učiniti boljima sada i u budućnosti. On je igrač kojeg smo zaista željeli – kazao je strateg Liverpoola Jurgen Klopp, navode Sportske novosti.

Najnovije objave