Utorak, 16 Aprila, 2024

Zašto građani BiH ne mogu kupiti nekretnine u Sloveniji?

Najčitanije objave

Bosna i Hercegovina i Slovenija trenutno nisu potpisale sporazum koji bi omogućio uspostavu reciprociteta u stjecanju prava vlasništva na nekretninama. Kao rezultat, građani Bosne i Hercegovine ne mogu kupovati nekretnine u Sloveniji, i obrnuto, prema izvještaju Faktora.

Ministar pravde BiH, Davor Bunoza, odgovorio je na upit zastupnika Jasmina Emrića o mogućem terminu postizanja ili ratifikacije ovog sporazuma.

Ministarstvo pravde Slovenije je 1. juna 2023. poslalo pismo Ministarstvu vanjskih poslova BiH i Ministarstvu pravde BiH, izražavajući interes Slovenije za rješavanje pitanja reciprociteta u pravima vlasništva na nekretninama u najkraćem mogućem roku.

Ministar Bunoza je u svom odgovoru naveo da bosanskohercegovački državljani i pravne osobe registrirane u BiH formalno imaju pravo na stjecanje vlasništva nad nekretninama u Sloveniji, pod uvjetom postojanja reciprociteta koji se utvrđuje prema slovenskom Zakonu o utvrđivanju reciprociteta.

Pravo stranih državljana na kupovinu nekretnina u BiH regulirano je kroz entitetske zakone o stvarnim pravima i Zakonom o vlasništvu i drugim stvarnim pravima Brčko Distrikta BiH. Ovi zakoni omogućavaju stranim državljanima stjecanje nekretnina pod uvjetom reciprociteta.

Pravosudna komisija Brčko Distrikta BiH objavila je popis država s opisom uvjeta pod kojima stranci mogu stjecati pravo vlasništva na nekretninama, čime se faktički potvrđuje postojanje reciprociteta.

Međutim, Federalno ministarstvo pravde i Ministarstvo pravde Republike Srpske još uvijek nisu ažurirali ovu listu. Ministar Bunoza smatra da bi nakon ažuriranja liste bilo korisno uspostaviti ili potvrditi reciprocitet razmjenom nota s Republikom Slovenijom.

Agencija za rad i zapošljavanje izvijestila je da je prošle godine u Sloveniji dozvole za rad dobilo i počelo raditi 12.099 državljana BiH.

Najnovije objave