Utorak, 25 Juna, 2024

Zapadne diplomate šalju pomoć Afganistanu, apeluju na talibane da puste djevojčice da idu u školu

Najčitanije objave

Zapadne diplomate rekle su u četvrtak da će proširiti svoje operacije pomoći Afganistanu, dok će nastaviti vršiti pritisak na islamističke talibanske vladare u zemlji da poštuju ljudska prava i dozvole djevojčicama da idu u školu.

 

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres rekao je Vijeću sigurnosti u srijedu da Afganistan “visi o koncu” i pozvao zemlje da odobre sve transakcije potrebne za pružanje humanitarne pomoći.

Oko 9,5 milijardi dolara u rezervama afganistanske centralne banke i dalje je blokirano u inostranstvu, a međunarodna razvojna pomoć je presušila otkako su talibani preuzeli vlast u augustu, podsjeća Reuters.

Budući da su milioni Afganistanaca u opasnosti od gladovanja ove zime kako se siromaštvo produbljuje, Norveška je od 23. do 25. januara bila domaćin sastanaka između talibana i američkih i evropskih diplomata, kao i sa humanitarnim organizacijama i grupama afganistanskog civilnog društva.

Diplomate su navele da njihove vlade “proširuju operacije pomoći, pomažu u sprečavanju kolapsa socijalnih službi i podržavaju oživljavanje afganistanske ekonomije”.

U saopćenju se ne navode detalji o finansiranju, ali se navodi da se prepreke za isporuku pomoći moraju ukloniti.

Diplomate su “sa ozbiljnom zabrinutošću primijetile odsustvo srednjih škola za djevojčice i ograničenja u pristupu njima u mnogim dijelovima zemlje i naglasile važnost visokog obrazovanja za žene, kao i mogućnosti zapošljavanja za žene u svim oblastima.”

Pozdravili su javna obećanja talibana da sve žene i djevojčice mogu pristupiti školama na svim nivoima kada se škole širom zemlje ponovo otvore u martu.

(Fena)

Najnovije objave