Ponedjeljak, 24 Juna, 2024

VMBiH – BiH u Programu EU ‘Kreativna Evropa’ do 2027. godine

Najčitanije objave

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva civilnih poslova, na vanrednoj telefonskoj sjednici utvrdio je Prijedlog sporazuma između Bosne i Hercegovine i Evropske unije (EU) o učešću BiH u “Kreativnoj Evropi”, programu EU za kulturni i kreativni sektor, s ciljem podrške uključivanju bh. kulturnog i kreativnog sektora u EU tokove kulturnih i kreativnih industrija.

Prijedlog sporazuma bit će dostavljen Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za bh. potpisnika predložena je ministrica civilnih poslova.

Novi sporazum za period od 2021. do 2027. godine predstavlja nastavak učešća Bosne i Hercegovine u EU programu Kreativna Evropa, nakon što je u prethodnom ciklusu 2014. – 2020. dostignut značajan nivo uspješnosti – saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Budžet 2,4 milijarde eura

Sporazum će doprinijeti jačanju odnosa između BiH i Evropske unije, uz postizanje višeg nivoa zajedništva s zemljama članicama EU. Istovremeno će članstvo u ovom programu omogućiti kreativnim sektorima u BiH da povećaju svoj doprinos zapošljavanju i rastu.

Ulazna karta za učešće u EU programu „Kreativna Evropa“ za BiH ukupno će za sedam godina iznositi 1.838.000 eura, s tim da za 2021. godinu iznosi 219.000 eura i sukcesivno će se povećavati do 2027. godine kada će iznositi 356.000 eura. Planirano je da se dio sredstava za ulaznu kartu BiH finansira putem IPA mehanizma – navodi se u saopćenju.

Program “Kreativna Evropa” s ukupnim budžetom 2,4 milijarde eura za period 2021. – 2027. daje podršku umjetnicima, stručnjacima u području kulture i audiovizuelnih djelatnosti, te organizacijama izvedbene i likovne umjetnosti, izdavačke djelatnosti, filma, televizije, muzike, interdisciplinarne umjetnosti, baštine, kao i industriji video-igrica.

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva vanjskih poslova, donijelo je Odluku o odobravanju zajedničke prodaje objekta stalne misije bivše SFRJ pri UN-u u Njujorku, za koju ne postoji zainteresovanost nijedne države nasljednice bivše SFR Jugoslavije.

Istovremeno je Vijeće ministara BiH upoznato s odgovarajućom informacijom o prodaji ove nekretnine i Nacrtom kupoprodajnog ugovora „Residential Contract of Sale“, koji je neophodan za završetak postupka zajedničke prodaje država sukcesora.

Zajednički komitet za raspodjelu diplomatsko-konzularne imovine bivše SFRJ je prihvatio kupoprodajnu cijenu u iznosu 50 miliona američkih dolara, što je najviša ponuda s obzirom na to da je posljednja ponuđena cijena iznosila 42,5 miliona američkih dolara, a vrijednost nekretnine je ranije procijenjena na 30 miliona američkih dolara.

Bosni i Hercegovini pripada 15 posto sredstava

Udio Bosne i Hercegovine je 15 posto ukupnog iznosa, odnosno 7,5 miliona američkih dolara (12.530.000,00 KM). Također, na isti način će se izvršiti i raspodjela eventualnih troškova koji će nastati prilikom prometa nekretnine u postupku zajedničke prodaje Stalne misije bivše SFRJ pri UN-u u Njujorku.

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva vanjskih poslova, donijelo je Odluku o odobravanju zajedničke prodaje objekta ambasade/rezidencije bivše SFRJ u Bernu, nakon što je upoznat s pratećom informacijom i nacrtom kupoprodajnog ugovora.

Ranije je Zajednički komitet za raspodjelu diplomatsko-konzularne imovine bivše SFRJ prihvatio kupoprodajnu cijenu Republike Srbije u ukupnom iznosu 7,78 miliona švajcarskih franaka.

Kako je Republika Srbija jedna od pet suvlasnica ove nekretnine, 4.706.900,00 švajcarskih franaka predstavlja otkup suvlasničkih udjela od ostale četiri države (Bosna i Hercegovina, Republika Hrvatska, Sjeverna Makedonija i Republika Slovenija).

Bosni i Hercegovini pripada 15 posto sredstava, što je 1.167.000,00 švajcarskih franaka ili oko 2,1 milion KM.

Donošenjem ove dvije odluke omogućava se nastavak provođenja Aneksa B Sporazuma o pitanjima sukcesije i rješavanje pitanja raspodjele diplomatsko-konzularne imovine bivše SFRJ.

Sredstva dobijena prodajom ovih nekretnina BiH će iskoristiti za kupovinu novih i rekonstrukciju postojećih objekata za potrebe smještaja diplomatsko-konzularne mreže Bosne i Hercegovine – navodi se u saopćenju Vijeća ministara BiH.

Najnovije objave