Petak, 14 Juna, 2024

Visoki dužnosnici Kluba zastupnika EPP-a naglasili da se teritorijalni integritet BiH ne smije dovoditi u pitanje

Najčitanije objave

Klub zastupnika EPP-a u Europskom parlamentu pozvao je u petak svoje sestrinske stranke u Bosni i Hercegovini i sve uključene sugovornike da budu spremni dati sve od sebe kako bi postigli održiv kompromis jer će u suprotnom, navode, država uništiti vlastitu potragu za budućnošću u Europskoj uniji.

Kako se kaže u priopćenju Ureda za odnose s javnošću Europske pučke stranke, visoki dužnosnici Kluba zastupnika EPP-a su u Sarajevu naglasili da se teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine ne smije dovoditi u pitanje.

Dodaje se kako posjet dolazi u ključno vrijeme – samo osam mjeseci prije općih izbora u listopadu. Istovremeno, odluka vlasti Republike Srpske da se povuku iz državnih institucija, a osobito nedavna najava nacrta Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Republike Srpske, predstavlja izazov za integritet zemlje te bi mogla dovesti do sukoba i nasilja.

Klub zastupnika EPP-a, ističe se, stoji zajedno sa svojim partnerima na zapadnom Balkanu u ovim teškim vremenima i uvijek je bio jedan od najglasnijih pobornika proširenja EU-a u regiji.

Zastupnici Europskog parlamenta pozivaju također na sveobuhvatan i otvoren dijalog i suradnju unutar zemlje, kao i s međunarodnim organizacijama i partnerima.

Misija na visokoj razini za utvrđivanje činjenica u Sarajevu uključuje predsjedavajućeg Kluba zastupnika EPP-a Manfreda Webera, kao i europarlamentarce Rasu Juknevičienė, potpredsjednicu Kluba zastupnika EPP-a odgovornu za vanjske poslove, Andreya Kovatcheva, glasnogovornika Kluba zastupnika EPP-a za proširenje i južno susjedstvo, Davida McAllistera, predsjednika parlamentarnog Odbora za vanjske poslove, Paula Rangela, stalnog izvjestitelja Europskog parlamenta za Bosnu i Hercegovinu, i Željanu Zovko, potpredsjednicu Kluba zastupnika EPP-a i potpredsjednicu Odbora za vanjske poslove EP-a, zaključuje se u priopćenju.

Najnovije objave