Ponedjeljak, 20 Maja, 2024

Velika Britanija ne odbacuje uvođenje sankcija Putinu

Najčitanije objave

Britanija ne odbacuje sankcije koje imaju za cilj čelnika Kremlja Vladimira Putina lično, ukoliko Rusija napadne Ukrajinu, izjavila je ministrica vanjskih poslova Liz Truss u srijedu.

Američki predsjednik Joe Biden obavio je u utorak da će razmotriti uvođenje sankcija Putinu lično ukoliko napadne Ukrajinu, dok zapadne sile jačaju vojne pripreme i stvaraju planove da zaštite Evropu od potencijalnog prekida snabdijevanja energentima.

Rusija je stacionirala više od 100.000 vojnika u blizini Ukrajine i Zapad strahuje da bi mogla izvršiti invaziju u pokušaju aneksije bivše sovjetske republike.

Upitana o eventualim sankcijama Putinu, Truss je izjavila za Sky: “Ništa ne odbacujemo”.

– Mi ćemo uvesti nove zakone kako bismo pooštrili naš režim sankcija i da budemo u stanju da sankcioniramo još kompanija i pojedinaca u Rusiji. To ćemo iznijeti u narednih nekoliko dana. Ne odbacujem to- rekla je britanska ministrica.

Truss je izjavila da Britanija snabdijeva Ukrajinu oružjem za odbranu.

Rusija je u više navrata isticala kako ne namjerava napasti Ukrajinu, i tvrdi da može na vlastitoj teritoriji razmještati vojnike gdje želi i da je Zapad opsjednut rusofobijom, prenosi Reuters.

(Fena)

Najnovije objave