Utorak, 16 Jula, 2024

Uručene nagrade za značajna naučna dostignuća u Federaciji BiH

Najčitanije objave

Federalni premijer Fadil Novalić i predsjednik Savjeta za nauku Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke (FMON) akademik Rešid Hafizović uručili su danas u Sarajevu nagrade za nauku u četiri kategorije, …
… koje se dodjeljuju kao najviše priznanje za izuzetno značajna naučna dostignuća u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Dobitnik Nagrade za životno djelo je profesor emeritus Faruk Čaklovica, Godišnje nagrade za nauku izvanredni profesor Jurica Arapović, Godišnje nagrade za mlade istraživače Josipa Krezić, a Godišnje nagrade za popularizaciju i promociju nauke profesor Elvis Ahmetović. Posebno priznanje Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke dodijelilo je Andreju Gajiću za zapaženi istraživački rad u oblasti prirodnih nauka, popularizaciju nauke i promociju Bosne i Hercegovine na domaćem i međunarodnom planu.

Federalni premijer podsjetio je da je Vlada FBiH prije dvije godine donijela odluku da se Dan nauke u FBiH obilježava 12. decembra, u znak sjećanja na dan kad je 1975. godine Vladimiru Prelogu uručena Nobelova nagrada za hemiju.

Premijer je sa žaljenjem istaknuo podatak UNESCO-a prema kojem Bosna i Hercegovina ulaže tek 0,3 posto svog budžeta u istraživanje i razvoj, dok je globalni prosjek oko 2,3 posto.

– To je apsolutno nedovoljno, odgovornost je na svima nama da se to promijeni. Stoga se nadam da ćemo i mi postati društvo u kojem će se se manje govoriti o politici, a sve više o nauci. Da će se više cijeniti nauka, a istraživači i naučnici postati glavni uzori posebno mladim ljudima – naglasio je na ceremoniji premijer Novalić.

I akademik Hafizović u izjavi novinarima naglašava da se priznanja dodjeljuju u povodu Dana nauke u Federaciji BiH uz nadu da će postati i tradicionalan, slaveći znanje i nauku.

Uz riječi zahvalnosti za priznanje Faruk Čaklovica naglasio je doprinos koji naučni djelatnici ulažu u razvoj bh. društva na njenom putu do pridruživanja u EU, ali i potrebu većeg ulaganja u nauku i razvoj naučnih disciplina “jer je to jedan od glavnih uvjeta da bi naše visoko obrazovanje bilo vrijedno i kvalitetno kao i evropsko”.

Profesor Jurica Arapović kaže da nauku treba njegovati, a želja mu je da ovo bude poticaj mladim ljudima koji žele biti znanstvenici. Zahvalan je za nagradu koju je dobio on ali i drugi naučni djelatnici za doprinos nauci u FBiH, ali i Vladi FBiH koja je sve to podržala uz nadu da će podrška nauci biti i veća da bi društvo bilo što kvalitetnije u obrazovnom i naučnom pogledu.

Priznanja su uručena u sjedištu Vlade Federacije BiH, na Svečanoj sjednici Savjeta za nauku Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke. Uz povelje, nagrade se sastoje i od novčanog iznosa što je utvrđeno i Odlukom o dodjeli federalnih nagrada za nauku koju je na prijedlog Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke donijela Vlada Federacije BiH ranije ove godine.

Prijedloge za dodjelu nagrada Federalnom ministarstvu obrazovanja i nauke mogli su, putem nadležnih kantonalnih ministarstava, podnijeti akademije nauka i umjetnosti, univerziteti i njihove organizacijske jedinice, visoke škole, naučne ustanove, naučno-istraživački i istraživačko-razvojni instituti, tehnološki parkovi i druge pravne osobe registrirane za obavljanje naučno-istraživačke i istraživačko-razvojne djelatnosti sa sjedištem u Federaciji BiH.

Inicijativu za obilježavanje Dana nauke u FBiH pokrenulo je Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke, a prihvatila Vlada FBiH te se Dan nauke u FBiH od 2019. godine obilježava 12. decembra s ciljem populariziranja nauke i naučno-istraživačkog rada, posebno među učenicima i studentima. Iz FMON ističu da će se nagrade za nauku u FBiH dodjeljivati svake godine.

Najnovije objave