Subota, 2 Marta, 2024

Upozorenje meteorologa: Očekuje se značajan udar El Ninja

Najčitanije objave

Meteorološki stručnjaci upozoravaju da se uskoro očekuje značajan udar El Ninja, globalnog atmosfersko-okeanskog fenomena. Prema američkim meteorolozima, šanse za razvoj El Ninja ovog ljeta su preko 90%.

El Ninjo pokazuje porast temperature voda u Tihom oceanu, što može prouzročiti razorne efekte na vremenske prilike, uključujući toplotne valove i oluje. Prema Nacionalnoj upravi za okeane i atmosferu (NOAA) SAD-a, očekuje se da će se ovaj fenomen protezati i tokom zime.

El Ninjo je globalni fenomen koji utječe na vremenske obrasce diljem svijeta, pogoršavajući ekstremne vremenske uvjete. Njega uzrokuju vjetrovi u Pacifiku koji guraju toplu vodu prema istoku, dok se mlazni tok Pacifika kreće prema jugu. To dovodi do povećanja globalnih temperatura za otprilike 0,2 Celzijeva stupnja.

Očekuje se da će ova godina biti toplija od prethodne, a NOAA procjenjuje da postoji 50-postotna šansa da će 2023. postati najtoplija godina u povijesti. El Ninja najviše utječe na vremenske prilike u kasnoj jeseni i zimi.

U Europi, El Ninjo obično donosi sušu i hladnije zime na sjeveru, dok jug doživljava vlažnije zime. U Sjedinjenim Američkim Državama, El Ninjo uzrokuje suše i toplije vrijeme na sjeveru te obilne padavine i poplave duž obale i jugoistoku Meksičkog zaljeva. Monsuni u Indiji i kiše u Južnoj Africi mogu biti slabiji, dok se istočna Afrika suočava s povećanim oborinama i poplavama. Također, Indonezija i Australija mogu se suočiti s povećanim rizikom od šumskih požara.

Najnovije objave