Petak, 14 Juna, 2024

UN: Javni diskurs u Srbiji je toksičan

Najčitanije objave

Specijalna izvjestiteljica UN-a za zaštitu i unaprjeđenje slobode mišljenja i izražavanja Ajrin Khan izjavila je danas u Beogradu da je javni diskurs u Srbiji toksičan, a glavnu ulogu u širenju govora mržnje imaju tabloidni mediji.

“Uzimajući u obzir ulogu koju tabloidni mediji, ovdje u Srbiji, igraju u širenju govora mržnje, zabrinuta sam jer Regulatorno tijelo za elektronske medije (REM) ne poduzima odgovarajuće mjere protiv prijestupnika, ne promovira pluralizam u medijskim sadržajima i dozvoljava uvrjedljive kampanje uznemiravanje”, rekla je Khan novinarima.

Ona je pozvala srbijanske vlasti da “osiguraju da REM bude neovisan, učinkovit i odgovoran” i da ispuni svoju ulogu regulatora u skladu s ustavom i zakonima Srbije, ali i međunarodnim standardima.

“Kada su novinari etiketirani kao strani agenti, izdajnici ili neprijatelji države to podriva povjerenje javnosti i povećava vjerojatnoću napada i prijetnji novinarima i ograničava slobodu medija i demokratsku debatu, vodi u autocenzuru”, rekla je ona.

Khan je u Beogradu i Prištini boravila od 28. ožujka do 6. travnja i sastala s predstavnicima vlada, sudstva, parlamenata, neovisnih institucija, Ujedinjenih naroda, međunarodnih organizacija, veleposlanstava, medija, akademije, s borcima za ljudska prava i s akterima civilnog društva, prenosi Beta.

Najnovije objave