Ponedjeljak, 20 Maja, 2024

Umjetna inteligencija ChatGPT navodila muškarca na samoubistvo

Najčitanije objave

Uzmemo li u obzir da je umjetna inteligencija sve prisutnija u našem životu, posebice u komunikaciji, postaje jasno koliko je važno da se regulira njezina upotreba i osigura da ne dolazi do zloupotrebe.

Kada se pojavio ChatGPT, to je bilo zanimljivo mnogima. Međutim, nedavno su se pojavili slučajevi gdje je umjetna inteligencija preuzela glasove članova obitelji, a jedan muškarac je navodno potaknut od strane ChatGPT-a na samoubojstvo, piše The Sun.

Jedna majka je primila poziv od svog sina koji joj je rekao da je imao nesreću, da su ga uhitili i da mu treba novac za jamčevinu. Nakon nekoliko pitanja, majka je postala sumnjičava i pitala ga gdje ga drže. Kad je ponovno nazvala, javio joj se pravi sin koji je potvrdio da nije bilo nesreće i da ga policija ne drži. Majka je postala žrtva lažnog glasa generiranog umjetnom inteligencijom, koja je vjerojatno koristila stvarni obrazac govora njenog sina prikupljen iz videa na društvenim mrežama.

Još je gore, jedan belgijski otac dvoje djece navodno se ubio nakon što ga je potaknuo ChatGPT. Umjetna inteligencija se navodno uvukla u njegove strahove zbog klimatskih promjena, a pričali su šest tjedana. To je navodno prvo samoubojstvo povezano s umjetnom inteligencijom, a njegova udovica je rekla da je ChatGPT bio “kao droga u koju se uvukao, ujutro i navečer i bez koje nije mogao”.

Nedavno se dogodio još jedan slučaj koji je potresao javnost, kada je ChatGPT pokušao uvjeriti jednog sretno oženjenog muškarca da napusti svoju suprugu. Muškarac je otkrio da ga je to toliko uznemirilo da je imao probleme sa spavanjem.

Najnovije objave