Subota, 2 Marta, 2024

Ukrajinci ogorčeni izjavama Zorana Milanovića

Najčitanije objave

Ministarstvo vanjskih poslova Ukrajine pozvalo je na razgovor hrvatsku veleposlanicu Anicu Džamić nakon jučerašnjih izjava predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića, pišu hrvatski mediji.

Podsjetimo, Milanović je govoreći o tome kako će se Hrvatska postaviti oko uzavrele situacije u Ukrajini, rekao kako “mi s tim nemamo ništa i nećemo imati ništa. Ako dođe do eskalacije, povući će se sve do zadnjeg hrvatskog vojnika.”

Ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova tvrdi kako Milanovićeve izjave vrijeđaju sjećanje na Ukrajince i strance koji su dali svoje živote za budućnost Europe. U priopćenju koje su uputili izražavaju duboko razočaranje primjedbama predsjednika Hrvatske o članstvu Ukrajine u NATO-u i neadekvatnoj pomoći toj zemlji “u pozadini ruske agresije”.

– To je posebno u neskladu s univerzalnim vrijednostima i s obzirom na gorko iskustvo rata koje je prošao hrvatski narod. Hrvatski predsjednik pokazao je prijezir i nezahvalnost prema pomoći koju su Ukrajina i Ukrajinci pružili Hrvatskoj tijekom njezine borbe za neovisnost. No, uvjereni smo da je ta nezahvalnost osobna karakteristika i da se neće proširiti na hrvatski narod s kojim dijelimo prijateljstvo i međusobno poštovanje – navode.

Smatraju da izjave Zorana Milanovića ponavljaju ruske propagandne narative, ne odgovaraju dosljednom službenom stajalištu Hrvatske u podršci suverenitetu i teritorijalnoj cjelovitosti Ukrajine, nanose štetu bilateralnim odnosima i potkopavaju jedinstvo EU i NATO-a suočenih s aktualnim sigurnosnim prijetnjama u Europi.

– Ministarstvo vanjskih poslova Ukrajine traži javno odricanje od ovih uvredljivih izjava predsjednika Hrvatske te da se one ne ponavljaju. Veleposlanik Ukrajine također će poslati odgovarajuću notu u Zagreb – poručuju ljutiti Ukrajinci.

Milanović je danas dospio i na “crnu listu” stranice centra “Mirotvorac” (Myrotvorets center) koju je pokrenuo ukrajinski aktivist i političar Georgij Tuka 2014. godine. Na njoj objavljuje osobne podatke ljudi koje smatra “agentima Kremlja”.

Ruski mediji dali su izjavama predsjednika Zorana Milanovića o Ukrajini veliki prostor. Milanović je danas zvijezda na njihovim portalima koji pišu da će “Milanovićevim putem uskoro krenuti i mnogi drugi europski čelnici”.

Najnovije objave