Ponedjeljak, 24 Juna, 2024

Ukrajina traži sastanak s Rusijom u roku od 48 sati

Najčitanije objave

Ukrajina je pozvala na sastanak s Rusijom i ostalim članovima ključne evropske sigurnosne grupe zbog eskalacije napetosti na ukrajinskoj granici.

Ministar vanjskih poslova Dmytro Kuleba rekao je da je Rusija ignorisala službene zahtjeve za objašnjenje gomilanja vojske na granicama, prenosi BBC.

Navodi da je “sljedeći korak” zahtjev za sastankom u sljedećih 48 sati radi “transparentnosti” o ruskim planovima.

Rusija poriče bilo kakve planove za invaziju na Ukrajinu uprkos nakupljanju oko 100.000 vojnika na ukrajinskim granicama.

Međutim, neke zapadne zemlje upozorile su da se Rusija priprema za vojnu akciju, a SAD su izjavile da bi Moskva mogla početi sa zračnim bombardovanjem “u bilo kojem trenutku”.

Više od desetak zemalja pozvalo je svoje građane da napuste Ukrajinu, a neke su povukle osoblje ambasade iz glavnog grada. CBS News izvijestio je da se SAD sprema povući sve svoje osoblje iz Kijeva u sljedećih 48 sati, pozivajući se na tri izvora.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, koji je kritikovao “paniku” koja bi se mogla proširiti zbog takvih tvrdnji, rekao je da nije vidio dokaz da Rusija planira invaziju u narednim danima.

U nedjelju je skoro sat vremena razgovarao telefonom s američkim predsjednikom Joeom Bidenom. Bijela kuća je saopćila da je Biden ponovio američku podršku Ukrajini i da su se oba čelnika složila oko “važnosti nastavka diplomatije i odvraćanja”.

Najnovije objave