Utorak, 25 Juna, 2024

Ukrajina napala Rusiju američkim raketama

Najčitanije objave

Ukrajinske snage koriste američke rakete HIMARS za uništavanje ruskog PVO sistema

Ukrajinske trupe su upotrebile rakete HIMARS, dobijene od Sjedinjenih Američkih Država, za uništavanje naprednog protivvazdušnog sistema (PVO) unutar teritorije Rusije. Ova informacija je objavljena u britanskom listu Dejli telegraf, koji navodi da je prema izvještajima pogođen PVO sistem u ruskom gradu Belgorodu, opremljen raketama zemlja-vazduh S-300 ili S-400.

Dejli telegraf takođe izveštava da je Kremlj upozorio Vašington na moguće “fatalne posledice” zbog podrške Kijevu u izvođenju napada preko ukrajinsko-ruske granice. Prema dostupnim informacijama, napad se desio u nedelju, a pojavile su se fotografije koje prikazuju vozila u plamenu i gust dim koji prekriva područje.

Sergej Rjabkov, zamjenik ruskog ministra spoljnih poslova, ponovio je ovo upozorenje, ističući da će se Amerika suočiti sa ozbiljnim posledicama ukoliko dozvoli Ukrajini da koristi oružje dobijeno od SAD za napade unutar Rusije. Za sada, Vašington je dao dozvolu Kijevu da koristi ovo oružje samo za gađanje meta na ruskoj teritoriji koje predstavljaju neposrednu opasnost za ukrajinske snage.

Dejli telegraf navodi da nije jasno da li ovaj napad na Belgorod predstavlja kršenje postavljenih ograničenja. Istovremeno, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je zatražio dozvolu od SAD za izvođenje udara američkim raketama velikog dometa. Njegove želje je u ponedeljak ponovio i Dmitro Kuleba, šef ukrajinske diplomatije, tokom sastanka sa kolegom iz Estonije. Kuleba je istakao da Ukrajina pritiska saveznike da “prošire opseg primene” oružja koje je Kijev dobio od Zapada.

Kuleba je na konferenciji za medije rekao da postoje određena pravila koja treba poštovati, naglašavajući da dozvola za korišćenje oružja nije apsolutna i da važi uz određena ograničenja. Ova situacija naglašava složenost odnosa i napetosti između Rusije, Ukrajine i njihovih saveznika, uz potencijalne posledice za širu međunarodnu zajednicu.

Najnovije objave