Ponedjeljak, 24 Juna, 2024

Uhićenja u Vojvodini zbog falsificiranja potvrda o cijepljenju

Najčitanije objave

Zbog malverzacija s potvrdama o cijepljenju policija je u posljednjih sedam dana uhitila 12 osoba u Vojvodini, od toga četvero uposlenika zdravstvenih ustanova, prenijeli su u četvrtak novosadski i regionalni mediji.

Među uhićenima je liječnica Doma zdravlja „Novi Sad“ koja je, iskoristivši svoje ovlasti, za više osoba sačinila potvrde o cijepljenju, lažno prikazujući da su se te osobe cijepile, iako to nisu učinile, prenio je portal „021.rs“.

Dvije osobe s kojima je surađivala dostavljali su liječnici osobne podatke za sebe i druge osobe, da bi od nje za novčanu nadoknadu dobili potvrde o izvršenoj imunizaciji, iako su znali da su te potvrde lažne, prenio je portal pozivajući se na priopćenje policije.

Zbog istog nedjela 3. veljače uhićeno je devet osoba u mjestu Kovačica u južnom Banatu.

Policija je objavila da je privedena odgovorna osoba iz Doma zdravlja Kovačica, dvoje radnika te ustanove, kao i još šest osoba.

U priopćenju se navodi da su oni za 300 eura omogućavali dobivanje potvrda o izvršenoj imunizaciji iako osoba nije bila cijepljena.

Grupa je, dodaje MUP, osumnjičena da je u državnu elektroničku bazu unosila podatke i omogućavala registraciju kako bi osumnjičeni s falsificiranim ispravama mogli dobiti covid putovnice.

Falsificiranje isprava o cijepljenju ili testiranju privlači posebnu pozornost u Srbiji nakon objave da je postojala sumnja da je PCR test koji je tenisač Novak Đoković priložio australijskim vlastima za sudjelovanje na Australian Openu bio falsificiran.

Mediji su početkom veljače objavili da je izvjesni Budimir Grom podnio kaznenu prijavu protiv nepoznatih osoba za falsificiranje PCR isprave koju je kasnije upotrijebio Novak Đoković za izuzeće od cijepljenja pri ulasku u Australiju, kao i prilikom ulaganja žalbe na odluku o ukidanju vize.

Postupajući po kaznenoj prijavi, Prvo osnovno javno tužiteljstvo u Beogradu je 2. veljače priopćilo da je tenisač Đoković više puta testiran na koronavirus i da su potvrde o rezultatu testiranja 16. prosinca i 22. prosinca 2021. validne.

Po podacima Ministarstva zdravlja, u Srbiji je protiv covida-19 cijepljeno manje od polovine stanovništva, prenosi Hina.

Najnovije objave