Petak, 14 Juna, 2024

Ugledni fizičar s Harvarda: ‘Iz Pacifika smo izvukli metalne sfere, nisu iz Sunčevog sustava

Najčitanije objave

Istaknuti fizičar sa sveučilišta Harvard Avi Loeb, koji već godinama istražuje ima li života na drugim planetima, izjavio je kako rezultati prve analize sitnih fragmenata koje je njegov tim u lipnju izvukao iz Tihog oceana sugeriraju da je riječ o predmetima koji porijeklo vuku iz drugog zvjezdanog sustava.

Oko 700 sićušnih metalnih kuglica sadrži legure koje se ne podudaraju s niti jednom postojećom legurom u našem solarnom sustavu.

Analize zasad ne daju odgovor jesu li umjetnog ili prirodnog porijekla, a Loeb tvrdi da je to sljedeće pitanje na koje njegov tim želi odgovoriti u nastavku istraživanja.

– Ovo je povijesno otkriće jer su ljudi po prvi put u rukama imali fragmente velikog objekta koji je stigao na Zemlju iz drugog solarnog sustava, napisao je Loeb u utorak na Mediumu, gdje je dokumentirao ekspediciju i njezine rezultate.

– Uspjeh istraživanja pokazuje da vrijedi riskirati u znanosti unatoč slabim izgledima da se može doći do novih otkrića, poručio je.

Tim znanstvenika angažirao je tvrtku Eyos Expeditions i u lipnju se ukrcao na brod Silver Star koji je plovio za Papuu Novu Gvineju. Posada je dva tjedna na teritoriju sjeverno od Papue pokušavala izvući ostatke neobičnog meteorita IM1 koji se srušio u Zemljinu atmosferu 2014. godine. Sve je s 1,4 milijuna eura financirao američki milijunaš Charles Hoskinson, piše Jutarnji list.

Najnovije objave