Subota, 2 Marta, 2024

UEFA: Čeferin odustao od kandidature. Ostaje bez plaće od 2,7 miliona eura godišnje

Najčitanije objave

Sve je upućivalo na to da će Aleksandar Čeferin (56) na današnjem sastanku u Parizu predložiti promjenu statuta koja će mu omogućiti novi mandat do 2027. godine, ali dogodio se preokret. Čeferin je odustao od nove kandidature za četvrti mandat u fotelji Uefe u koju je došao 2016. godine.

– Odlučio sam, recimo, prije otprilike šest mjeseci, da se više ne kandidiram 2027. godine. Razlog je što nakon nekog vremena svaka organizacija treba svježu krv, ali uglavnom zato što sam bio odsutan zbog svoje obitelji sedam godina i bit ću odsutan još tri godine – rekao je Čeferin u Parizu.

A talijanska Gazzetta prenijela je kako je Zvonimir Boban (55) zbog toga napustio Uefu nakon tri godine, a AP je objavio Bobanovu izjavu:

– Tužan sam i teška srca, ali nemam opciju nego otići. Ne trudim se biti nekakav junak, pogotovo što nisam jedini koji tako razmišlja.

Slovenac predsjednik od 2016. godine

Čeferin je na čelu Uefe od 2016. godine, a kritičari mu zamjeraju što je Uefa podržala svog dopredsjednika Luisa Rubialesa i nakon skandala sa španjolskom ženskom reprezentacijom te mu zahvalila nakon njegove ostavke, zatim što je htio vratiti ruske mlade selekcije u europska natjecanja, što je spriječila pobuna ostalih članica Uefe, koji nisu htjeli igrati protiv Rusa. Dok su se na sjednici Uefina Izvršnog odbora u Hamburgu 2. decembra pojavile trzavice zbog prijedloga da se ukine ograničenje na tri predsjednička mandata, uz Čeferinovu suglasnost. A upravo je to bio dio antikorupcijske reforme nakon vladavine Michela Platinija. I koja je Čeferinu otvorila vrata te pozicije.

Ima plaću od 2,7 miliona eura godišnje

Da je prijedlog prošao, slovenski bi odvjetnik imao mogućnost voditi Uefu do 2027. i zadržati posao vrijedan 2,7 miliona eura godišnje te biti predsjednik 15 godina umjesto 12.

Na sastanku u Hamburgu Bobana nije bilo pa je opoziciju predvodio Uefin blagajnik David Gill, bivši direktor Manchester Uniteda. Koji se usprotivio tom prijedlogu, iako bi on i njemu omogućio ostanak na poziciji člana IO-a.

Zanimljivo, prije Uefe Čeferin je radio u Fifi. Čiji je bivši predsjednik, Sepp Blatter, otišao zbog korupcije (baš kao Platini iz Uefe), čiji je sadašnji predsjednik Gianni Infantino stupio na funkciju 2016. godine, baš kao Čeferin u Uefu, i koja je također uvela ograničenje na tri mandata.

Ali Infantinova je vlada već promijenila statut, ukinula to ograničenje i Švicarac s talijanskom putovnicom već si je osigurao mandat do 2031.

Najnovije objave