Petak, 24 Maja, 2024

Učenje, a ne mučenje!

Najčitanije objave

Ma koliko nam se ponekad činilo dosadnim, zamornim i teškim, učenje je neizbježan dio života svakog studenta i kroz to svi moramo proći. Ipak, malo studenata zna kako učiti efikasno, ne gubeći vrijeme, pa se često se nađemo u situaciji da sjedimo za radnim stolom a da nas ometaju novi Instagram storyiji, chat sa društvom i zabluda da ćemo na TikTok-u pogledati samo jedan ili dva videa, a ostanemo zadubljeni u sadržaj aplikacije dva sata. Ovakvo gubljenje vremena planiranog za učenje može nam stvoriti stres, a to naravno može utjecati na uspješnost ispita, i to negativno.
Međutim, dobra stvar kod učenja je ta da je to nešto u čemu možemo postati bolji. Potrebno je samo malo prakse, upornosti i telefon stavljen na ‘mute’.

Najbolje metode
Prije svega, najvažnije je imati raspored, odnosno unaprijed razrađen plan učenja. Odlično je napraviti raspored za nekoliko sedmica unaprijed tako da tačno znate šta ćete raditi i kada, a sasvim je okej idovoljno planirati samo ono što ćete raditi tokom tekuće sedmice ili čak i sljedeći dan.
Planiranjem zadataka koje ćete obaviti način je da izbjegnete odugovlačenje i bespotrebno gubljenje vremena jer ćete imati zacrtan konkretan zadatak na kojem ćete raditi, umjesto nedefinisanog cilja učenja za kojeg svi dobro znamo da ga je vrlo lako zanemariti ili zamijeniti bilo čime drugim
Drugo, sami morate otkriti metodu kojom najbolje učite. To može biti uz pomoću kartica, rima, asocijacija, sticky notes-a ili postera zalijepljenih na zidove, mapa uma i slično. Što prije spoznate kako najbolje pamtite novo gradivo, prije ćete efikasnije koristit svoje vrijeme i energiju za učenje, ostavljajući sebi dovoljno prostora u dnevnom rasporedu za razonodu i relaksaciju.
Čak i ako znate najbolje metode za učenje neophodno je da uklonite smetnje kako ne biste izgubili fokus na gradivo. Najnoviji trač prijateljice, nova epizoda serije ili novi Instagram story može čekati dok ne završite sa učenjem!
U eliminisanju svega što vas ometa također je od pomoći i dobro radno okruženje. Ovo je opet samo vaš izbor – možda najefikasnije učite u u biblioteci, u lokalnom kafiću uz šoljicu kafe, u svojoj sobi za radnim stolom ili u nekoj jako čudnoj pozi na kuhinjskom podu. Ovo su samo neki od primjera radnog okruženja koje bi vam moglo odgovarati, a vjerujem da postoji još ekstremnijih i čudnijih mjesta za to. Otkrijte to sami metodom pokušaja – pogreška. I ne brinite ako to potraje. U konačnici je važno da nađete mjesto koje vam najbolje odgovara.

Još neki korisni savjeti
Od pomoći može biti i razgovor sa starijim generacijama studenata vašeg fakulteta. Sada više ne možete koristiti izgovor lockdown-a i držanja socijalne distance kao u vrijeme pandemije COVID-a. To vrijeme je davno prošlo i sada bez ikakvih prepreka možete komunicirati uživo, jedni sa drugima, i koristiti tu priliku da razmijenite korisne informacije. Ovo može imati stimulirajući efekat na vas jer vidjeti nekoga ko je uspješno položio neki predmet može vas motivisati da više i bolje radite, a ti studenti također mogu imati neke korisne savjete.

Nije tajna da se ispitna pitanja nerijetko ponavljaju kroz generacije i generacije studenata, a još je transparentnije da studenti vrlo lako dolaze u njihov posjed. Iskoristite sve to i prije ispita uradite prošle testove i odgovorite na već postavljena pitanja. Osim što vam ovo može biti dobar način da ponovite već naučeno gradivo, također vam može pomoći da se upoznate s načinom na koji su ispitna pitanja formulisana i koji je najbolji način da odgovorite na njih.
Iako je nekada frustrirajuće spoznati da neku oblast ne poznajemo dovoljno, pogotovo par sati prije ispita, vrlo je efikasno fokusirati se na ono što ne znate. Dakle, držite se onih oblasti u kojima vam nedostaje samopouzdanja, a ne onih stvari koje već znate, ma koliko ovo drugo činilo da se vi osjećate dobro u sebi.

Najnovije objave