Ponedjeljak, 22 Jula, 2024

U našoj galaksiji nađena ogromna skupina planeta lutalica

Najčitanije objave

MEĐUZVJEZDANI prostor groblje je planeta lutalica koji su izgubili svoju matičnu zvijezdu i koji besciljno jure kroz svemir.

Iako ih inače nije tako lako uočiti, znanstvenici su nakon analize na desetke tisuća snimaka Europskoj južnog opservatorija (ESO) uspjeli u našoj galaksiji pronaći čak 170 potencijalno izgubljenih svjetova.

Ako se za veći dio njih potvrdi da se radi o planetima lutalicama, to bi značilo da je naša Mliječna staza puna takvih odbjeglih egzoplaneta.

“Moglo bi biti i nekoliko milijardi takvih divovskih planeta koji besciljno jure Mliječnom stazom”, rekao je astronom Herve Bouy s instituta Laboratoire d'Astrophysique de Bordeaux u Francuskoj.

Planeti lutalice se rađaju u vrtlozima plina i prašine koji su tipični za stvaranje solarnog sustava, no neki od tih oblaka na kraju budu premali te ne dođe do nastanka nečega što sliči našem Sunčevom sustavu.

Nije za sada poznato koliko je tih planeta nastalo bez zvijezde, a koliko je izbačeno iz svog gnijezda, odnosno iz svog solarnog sustava, piše Science Alert.

Teško ih je uočiti jer ne sjaje žestinom zvijezde, a s obzirom na to da samo besciljno jure svemirom, nemaju ni izračunljive orbite. Većinu njih primijetimo posredno, kao rupice u prostor-vremenu jer njihova masivna tijela nakratko iskrivljuju pozadinu svjetlosti neke zvijezde.

Astronomi su uspjeli pronaći ovako velik broj planeta lutalica navodeći se činjenicom da novonastala tijela nastavljaju zračiti toplinom još mnogo milijuna godina. Nakon što su analizirali naznake slabe radijacije sa snimaka ESO-ovih snažnih teleskopa, uspjeli su skupiti ogroman broj kandidata za izgubljene svjetove.

Pitanje je hoće li se pokazati da su svi ti kandidati uistinu planeti lutalice. Od 170 njih, moguće je da će samo 70 potpasti u tu kategoriju.

Istraživanje naziva A rich population of free-floating planets in the Upper Scorpius young stellar association objavljeno je u časopisu Nature Astronomy.

Najnovije objave