Subota, 2 Marta, 2024

Trump želi potaknuti Putina da napadne članice NATO-a koje ne plaćaju svoje obaveze

Najčitanije objave

Bivši predsjednik SAD-a priznaje poticanje Rusije na napade na članice NATO-a koje ne izmiruju svoje obaveze unutar vojnog saveza.

Donald Trump otkrio je da je jednom prilikom upozorio vođu NATO-a da neće intervenirati ako Rusija napadne naciju koja zaostaje u plaćanju svojih doprinosa.

Izjavio je da je obavijestio vođu NATO-a da će “ohrabriti” agresore da djeluju po vlastitom nahođenju u takvom scenariju.

Prema članstvu u NATO-u, sve zemlje su obavezne pružiti pomoć u obrani bilo koje napadnute članice.

Trump je iznio ove tvrdnje na jučerašnjem skupu u Južnoj Karolini, opisujući situaciju sa vođom “velike zemlje” koja nije ispunjavala svoje financijske obaveze unutar NATO-a i našla se pod prijetnjom Rusije.

On je izjavio da je ta zemlja bila “dužnik” te da Sjedinjene Američke Države ne bi intervenirale u njenom obrambenom slučaju.

Bijela kuća je osudila ove izjave, nazivajući ih “neodgovornim” i upozoravajući da ugrožavaju nacionalnu sigurnost i stabilnost.

Trump, koji se očekuje da će biti republikanski kandidat na nadolazećim predsjedničkim izborima, već je dugo kritizirao NATO, tvrdeći da SAD snosi prevelik financijski teret za obranu drugih zemalja.

Rusija je započela punu invaziju na Ukrajinu 2022. godine, nakon što je Trump napustio položaj predsjednika. Od tada se žalio na iznos američke pomoći Ukrajini, koja nije članica NATO-a.

Iako su SAD pružile Ukrajini više finansijske podrške od bilo koje druge zemlje, republikanci u Kongresu su blokirali nova finansiranja od početka godine, tražeći stroge mjere za kontrolu imigracije na južnoj granici.

Najnovije objave