Utorak, 25 Juna, 2024

Trojka pozvala NATO trupe: Dodik ugrožava mir

Najčitanije objave

Nakon što je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik potpisao ukaz o proglašenju Zakona o izmjeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa Republike Srpske, SDPBiH, Narod i pravda i Naša stranka oglasili su se zajedničkim saopćenjem u kojem zahtijevaju reakciju pravosudnih institucija kako bi svi odgovorni, predvođeni Miloradom Dodikom, snosili krivičnu odgovornost za svoja djela.

– Novi potezi Milorada Dodika predstavljaju kršenje Daytonskog sporazuma, što je direktno ugrožavanje mira u Bosni i Hercegovini, ali i cijelom regionu. Nažalost, svjedočimo da je Dodik odbio i odbija konstruktivni rad u interesu svih građana Bosne i Hercegovine, pa i samog bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska. Sada je očito da nikakve opomene neće zaustaviti rušitelje ustavnog poretka, zato je nužno da se na ovakve atake na državu, državne institucije i sveukupni mir odgovori odlučno i konkretno – kaže se u saopćenju “Trojke”

Podsjećaju međunarodnu zajednicu da su bonske ovlasti visokog predstavnika sistemska mjera upravo za ovakve situacije, kao i ostavljena mogućnost da NATO rasporedi svoje trupe, posebno na području Brčko distrikta BiH.

Vrijeme je, kažu, da i međunarodna zajednica odluči da li SNSD i satelitske sljedbenike u rušenju države mogu posmatrati kao partnera za izgradnju mira ili kao ruske partnere za njegovo rušenje, navode iz Trojke.

Najnovije objave