Ponedjeljak, 20 Maja, 2024

Tomislavgrad: Međunarodna smotra i izbor najkvalitetnije kobasice

Najčitanije objave

Pod pokroviteljstvom općine Tomislavgrad, Udruga “Duvanjski kobasičari” u subotu je po treći put organizirala Međunarodnu smotru i izbor najkvalitetnije kobasice i salame za 2022. godinu.

Izbor najkvalitetnije kobasice i salame održan je u hotelu “Tomislav” u Tomislavgradu gdje je stručni ocjenivački tim iz BiH, Hrvatske i Slovenije predvodio jedan od profesionalnih kuhara i prvih celebrity chefova Milinko Perković.

Na smotri, izboru najkvalitetniji kobasice nazočnima se obratio dopredsjednik Udruge duvanjskih kobasičara Bože Radoš, a goste je pozdravio i načelnik općine Tomislavgrad Ivan Buntić.

“Zahvaljujuči radu organizatora ove smotre sada naše duvanjske delicije možemo prezentirati lokalno i regionalno. Na kobasijadi nazoče najbolji proizvođači u regiji i Europi te vrsni iskusni suci ocjenjivači. Posebno nam je važna ova tradicija, uz klimatske i zemljopisne prednosti koje imamo, je što ona može postati prepoznatljiv brend i doprinijeti gospodarskom razvoju i obogati turističku ponudu naše općine”, kazao je načelnik Buntić.

Ocjenjivanje je vršeno u više kategorija za preko 80 uzoraka pristiglih iz BiH, Hrvatske i Slovenije.

Zlatnu medalju iz domaće duvanjske kobasice osvojio Ilija Tomić iz Kovača pored Tomislavgrada, drugo mjesto Ivica Sičaja iz Rame, a treće mjesto je osvojio Jozo Matić iz Borčana.

U kategoriji Salame, prvo mjesto je osvojio Milan Jamežić, drugo mjesto pripalo je Joži Petkovšeku, a treće mjesto osvojilo je Mesarstvo i pejarstvo Jože Gnidice, svi iz Slovenije.

Treće mjesto u kategoriji izvan standarda, osvojio je Rudi Dukić iz Tomislavgrada, drugo mjesto pripalo je OPG-u Marić iz Istre, a prvo Josipu Krišti iz Eminova sela pored Tomislavgrada.

U ocjeni kakvoće kobasica značajna je procjena senzornih svojstava kobasica gdje se gleda vanjski izgled, izgled presjeka, boja mesa i masnog tkiva odnosno nadjeva, konzistencija, miris i okus.

“Ti parametri mogu biti promijenjeni uslijed pojavi grešaka nastalih tijekom proizvodnje kobasica kao tehnološka greška. Greška se odnosi na promjene vanjskog izgleda, nadjeva te mirisa i okusa, a umanjuju vrijednost ili dovode u pitanje upotrebljivost proizvoda za prehranu ljudi”, istaknuli su iz Ocjenjivačkog povjerenstva.

Inače, Udruga “Duvanjski kobasičari” Tomislavgrad je osnovana u cilju promicanja, razvitka, unapređenja i njegovanja tradicijskih gastronomskih običaja Duvanjskog kraja putem organizacija priredbi, manifestacija, stručne pomoći, predavanja, radionica i savjetovanja vezanih uz spremanje gastro tradicijskih proizvoda Duvanjskoga kraja.

(Fena)

Najnovije objave