Ponedjeljak, 20 Maja, 2024

Tomislav Cvitanušić sa svojim timom stigao do Baznog kampa na Everestu na visini od 5.364 metra

Najčitanije objave

Poznati bh. alpinista, triatlonac i Ironman Tomislav Cvitanušić od početka aprila je u Nepalu gdje se postepeno priprema za svoj veliki uspon na Mount Everest. Tako je, u sklopu svojih priprema, već jedanaestog dana boravka došao do Everest Baznog kampa koji se nalazi na visini od 5.364 metra. Na ovoj lokaciji će zajedno sa svojim timom i glavnim Sherpom boraviti u narednom periodu.

Postepena aklimatizacija

„Imamo kuhara i zajednički šator u kojem jedemo. Nije loše sve do trenutka kada trebamo ići na spavanje, s obzirom na to da je veoma hladno. Spavam sa tankom kapom, a u gornjem i donjem dijelu imam merino odjeću i čarape“, kazao je Cvitanušić, ističući kako će ovdje biti njihov dom u narednih 45 dana.
Baza pod Everestom gdje se trenutno Tomo nalazi, pojasnio je Muhamed Gafić, koji je bio član jugoslovenske ekspedicije koja se 1979. godine popela na Mount Everest, predstavlja mjesto sa gotovo dvostruko manje kiseonika u vazduhu nego na nivou mora. Iako on lično nije uspio da dođe do samog vrha, Gafić vrlo dobro zna kakvi su uslovi na tom putu.

Tomislav Cvitanušić – Dingboche 4.410m_2

“Nagli dolazak s normalne visine, na kojoj živimo, bio bi takav šok za čovjeka da bi mu prijetila ozbiljna opasnost po život. Zbog toga alpinisti dolaze na tu visinu postepeno, da bi se organizam privikao na nedostatak kiseonika – na hipoksiju. Tomo je sedam dana pješačio i penjao se do Baze, pa se tako počeo privikavati na veliku visinu. U Bazi je trenutna temperatura -8 stepeni, po noći je oko -15, a na vrhu Everesta je trenutno -35 stepeni. Prva noć u Bazi je prvi ozbiljan visinski šok za čovjeka. Tijelo se bori sa nedostatkom kiseonika, ubrzanim disanjem, smanjenjem radnih sposobnosti, potrebom za puno tečnosti, gubitkom apetita, mučninom u stomaku i nesanicom”, kaže Gafić.

Hladnoća i nizak pritisak također su problem prvih nekoliko dana, pogotovo po noći.
“Tomo ima to iskustvo sa planine Denali i Akonkagve i može efikasno da se odbrani i nadvlada sve te slabosti. Prvu noć je vrlo dobro podnio visinu i to je veoma važno. Nakon sedam dana aklimatizacije u Bazi i malo iznad nje vrlo dobro će se osjećati i biti spreman za veće visine”, dodao je Gafić.

Pogled koji oduzima dah

S obzirom na svoju bogatu biografiju i iskustvo, Cvitanušić je još na samom početku pohoda dobio ulogu Team leadera u svom timu, što znači da je on odgovoran za poštivanje pravila na planini i tokom ekspedicije, a zadužen je i za komunikaciju sa glavnim Sherpom u ime tima.
„Velika je to čast i obaveza. Čast jer su u mom timu penjači iz pet zemalja: iz Meksika, Njemačke, Francuske, Indije i Bosne i Hercegovine. Dozvolu za ekspediciju sam u ime tima primio lično od direktora kancelarije Ministarstva turizma Nepala u Kathmanduu, koji mi je tom prilikom u svom kabinetu svečano stavio njihovu tradicionalnu kapu na glavu i šal oko vrata“, kazao je Tomo.
Sa planinom Everest Cvitanušić se upoznao već šestog dana, a to iskustvo opisao je kao „pogled koji oduzima dah i ulijeva strahopoštovanje“. Iako jedva čeka da svojom nogom kroči na sami vrh i iskaže svoje poštovanje Everestu, svjestan je da žurba nije prijatelj u ovakvim situacijama, pa je strpljiv i ide postepeno.

Tomislav Cvitanušić – Dingboche 4.410m_1

U nadi da će i nastavak puta prema vrhu proteći prema planu i u najboljem redu, Cvitanušić nastavlja u ostvarenju svoga sna i vjeruje da će on i njegov tim uspjeti u svojoj želji da dođu na 8.849 metra visine na kojoj se nalazi sami vrh Mount Everesta.
Ostvarenje sna Tomislava Cvitanušića da krene na vrh Mount Everesta omogućili su i sponzori, društveno – odgovorne kompanije koje su prepoznale važnost podrške hrabrim i lijepim pričama. Najznačajnije od njih su kompanija BH Telecom, Mozzart, Sarajevski kiseljak (Sara voda), Međunarodni aerodrom Sarajevo i KM Trade.

Najnovije objave