Ponedjeljak, 22 Aprila, 2024

Tomislav Cvitanušić osvaja Mount Everest

Najčitanije objave

Tomislav Cvitanušić krenuo na put prema Mount Everestu
Tomislav Cvitanušić, alpinista, triatlonac i bh. Ironman

Danas je Tomislav Cvitanušić, alpinista, triatlonac i bh. Ironman, krenuo sa Međunarodnog aerodroma Sarajevo na putovanje koje će mu ispuniti jedan od najvećih snova – uspon na Mount Everest, najviši vrh na svijetu. Cvitanušić je prošao dug put priprema i zahvaljujući dobrom znanju koje je stekao od svojih učitelja, vjeruje da je spreman za ovaj izazov.

U svojoj impresivnoj karijeri, Cvitanušić je osvojio najviše vrhove na četiri kontinenta: Sjeverne Amerike, Južne Amerike, Evrope i Afrike, kao i čuveni Matterhorn, a uspon na Mount Everest bi trebao biti vrhunac njegove karijere.

“Dan kada počinje moja avantura, možda i najveća u mom životu, napokon je stigao. Osjećam se sretno i spreman sam za ovaj cilj jer sam mu posvetio mnogo vremena i truda. Namjeravam se potruditi da se zastava Bosne i Hercegovine zavijori na vrhu Mount Everesta, kako bih učinio ponosnim sve građane naše zemlje i opravdao povjerenje koje mi je ukazano”, rekao je Cvitanušić prije polaska. Također je dodao da će, ako mu to omoguće uvjeti na terenu, pokušati objaviti fotografije putovanja i približiti ga svima.

Plan uspona na Mount Everest Cvitanušića podrazumijeva nekoliko faza, uključujući aklimatizaciju koja traje nekoliko tjedana. Nakon dolaska u bazni kamp, penjač počinje rotaciju koja uključuje penjanje do kampova Jedan, Dva, Tri i Četiri, gdje će provesti noći, nakon čega se vraća u bazni kamp. Svaka rotacija uključuje penjanje do najviših nadmorskih visina, sve dok konačno ne započne uspon prema vrhu. Trajanje rotacija i samog uspona ovisi o vremenskim uvjetima i spremnosti penjača.

“U ovom trenutku ne mogu sa sigurnošću reći koliko će biti potrebno da stignemo do vrha, sve ovisi o uvjetima na terenu, vremenskim prilikama i drugim nepredviđenim situacijama koje se mogu dogoditi. Odlazim s pozitivnim mislima i nadam se da će sve ići prema planu te da ću sa svojim Sherpom uspjeti dosegnuti vrh Mount Everesta. Drago mi je što imam iskusnog Sherpu koji se već nekoliko puta popeo na vrh, tako da je stručan i spreman. Jedva čekam da se sastanem s njim i da naša avantura krene”, poručio je Cvitanušić.
Ostvarenje sna Tomislava Cvitanušića da krene na vrh Mount Everesta omogućili su i sponzori, društveno – odgovorne kompanije koje su prepoznale važnost podrške hrabrim i lijepim pričama.

Najznačajnije od njih su kompanija BH Telecom, Mozzart, Sarajevski kiseljak (Sara voda), Međunarodni aerodrom Sarajevo i KM Trade.

Najnovije objave