Utorak, 16 Aprila, 2024

Težak udarac za Erdogana, izgubio je i u Istanbulu i u Ankari

Najčitanije objave

Glavna opoziciona stranka u Turskoj proglasila je pobjedu na izborima u ključnim gradovima Istanbulu i Ankari.

Ekrem Imamoglu, koji je prvi put postao opozicioni gradonačelnik Istanbula 2019., rekao je da “slika jako veseli”.

Godinu dana nakon što je Recep Tayyip Erdogan osigurao treći predsjednički mandat, sebi je postavio cilj vratiti grad u kojem je odrastao i postao gradonačelnik.

Ali noć je pripala opoziciji koja se približavala pobjedi

Sa 85% prebrojanih glasova u Istanbulu, Imamoglu je bio više od 10 bodova ispred svog rivala iz Erdoganove AK stranke. U glavnom gradu Ankari, njegov kolega u sekularnoj opozicionoj CHP, Mansur Yavas, bio je toliko ispred svog suparnika da je proglasio pobjedu kada je bilo manje od polovice prebrojanih glasova. Pristaše su blokirale sve glavne ceste u gradu, mašući zastavama i sirenama automobila.

Predsjednik Erdogan, 70, vodio je predizbornu kampanju svoje stranke u Istanbulu, obećavajući novu eru u najvećem gradu Turske. Ishod je težak udarac za čovjeka koji vodi Tursku proteklih 21 godinu.

Značajno je da je opoziciona CHP također bila na putu za pobjedu u mnogim drugim velikim gradovima Turske, uključujući Izmir i Bursu, te ljetovalište Antalyu.

Predsjednik stranke Ozgur Ozel rekao je kako je pohvalio glasače što su odlučili promijeniti lice Turske na istorijskim izborima: “Oni žele otvoriti vrata novoj političkoj klimi u našoj zemlji.”
Mnoštvo u Istanbulu, megagradu od gotovo 16 miliona ljudi, okupilo se ispred jedne od glavnih gradskih vijećnica. Mahali su turskim zastavama i transparentima na kojima je bila slika Imamoglua uz osnivača Turske Kemala Ataturka, čiji je poster bio okačen niz zidove zgrade lokalnih vlasti.

Najnovije objave