Utorak, 16 Aprila, 2024

Švedska se budi: Rat je na pragu…

Najčitanije objave

Ruska invazija na Ukrajinu u februaru 2022. godine naglo je osvijestila Švedsku o ranjivosti nacionalne sigurnosti. Širom zemlje, građani su shvatili da su izloženi riziku na svakom koraku. Na primjer, upravljanje švedskom željezničkom mrežom u Stokholmu je u rukama MTR-a, kompanije sa sjedištem u Hong Kongu, povezane sa Komunističkom partijom Kine.

Švedska se suočava sa mogućnošću stranog napada, što bi moglo dovesti do otkrivanja detalja o kritičnoj infrastrukturi širom zemlje. To bi moglo biti od tunela ispod centra Stokholma, gdje se nalazi švedski parlament, do drugih ključnih tačaka poput rezidencije premijera i kraljevskog zamka.

Pristupanje Švedske NATO-u ove godine, nakon dugotrajnog odlaganja u mađarskom parlamentu, označava istorijsku promjenu. Nakon više od dva vijeka neutralnosti, Švedska se suočava sa izazovima novog, ratom zahvaćenog svijeta.

Upozorenja vodećih zvaničnika, poput ministra civilne odbrane Karla-Oskara Bohlina i šefa odbrane Mikaela Bidena, naglašavaju potrebu za mentalnom pripremom švedskog stanovništva za mogući rat. Ova upozorenja mogla su izgledati nespretno, ali imaju za cilj probuditi zemlju iz dugog perioda geopolitičke naivnosti.

Švedska se suočava sa izazovima u vezi sa privatizacijom ključne infrastrukture, gdje je profit često prioritet ispred sigurnosti. Osim toga, nedostatak odgovarajuće civilne odbrane i nedostatak pouzdanih skloništa dodatno povećavaju ranjivost zemlje.

Sadašnja vlada preduzima korake kako bi promijenila prioritete i povećala finansiranje civilne odbrane i vojske, ali se suočava sa preprekama kao što su zastarjeli propisi i decentralizovani sistemi upravljanja infrastrukturom.

Švedska takođe mora suočiti se sa spoljnom propagandom i dezinformacijama, posebno uoči nadolazećih izbora za EU. Kineske i ruske propagandne aktivnosti dodatno otežavaju situaciju.

U cjelini, Švedska se nalazi pred izazovom prelaska sa dugog perioda mira na suočavanje sa realnošću surovog svijeta. Neophodno je da zemlja preduzme konkretne korake kako bi osigurala svoju nacionalnu sigurnost i otpornost na spoljne prijetnje.

Najnovije objave