Ponedjeljak, 22 Jula, 2024

Svečano otvorene Olimpijske igre u Pekingu

Najčitanije objave

Svečanom ceremonijom na veličanstvenom nacionalnom stadionu “Ptičije gnijezdo” u Pekingu zvanično su otvorene XXIV Zimske olimpijske igre.

Zastavu Bosne i Hercegovine na ceremoniji otvorenja nosili su skijašica Elvedina Muzaferija i sankaš Mirza Nikolajev.

Olimpijski tim Bosne i Hercegovine koji se pod rednim brojem 50 predstavio javnosti na današnjem svečanom defileu, sačinjavaju sportisti Elvedina Muzaferija, Emir Lokmić, Esma Alić (alpsko skijanje), Sanja Kusmuk i Strahinja Erić (skijaško trčanje) i sankaš Mirza Nikolajev.

Njih predvodi pet trenera u borbi za osvajanje vrhunskog rezultata za Bosnu i Hercegovinu.

Tradicionalni defile delegacija otvorili su predstavnici kolijevke Olimpijskih igara – delegacija Grčke, a nakon toga uslijedio je defile 91 delegacije prema alfabetu zemlje domaćina. Posljednja u nizu izašla je delegacija domaćina Igara – Olimpijski tim Kine.

Svečano otvaranje Zimskih olimpijskih igara bilo je impresivno i spektakularno kao i otvaranje Ljetnih olimpijskih igara u tom gradu 2008. godine.

Otvorenje je pratio veličanstven vatromet, kao i mnoštvo svjetlosnih efekata na ledenoj plohi, koji su dočarali moto “brže, više, jače, zajedno”.

Ceremoniji na stadionu “Ptičije gnijezdo” prisustvovalo je nekoliko hiljada gledalaca, među kojima su bili i brojni čelnici država, uz strogo poštivanje epidemioloških mjera.

Na kraju bogatog spektakla na stadion je stigla olimpijska baklja kojom je na stadionu zapaljen olimpijski plamen koji će goriti do kraja Olimpijskih igara. Igre je otvorenim proglasio kineski predsjednik Xi Jinping.

Glavni reditelj ove ceremonije bio je 71-godišnji Zhang Yimou, filmski reditelj koji je bio glavni tvorac ceremonije otvaranja na Ljetnim olimpijskim igrama 2008. godine, koji je i ovaj put priredio pravi spektakl.

OI Peking 2022. je veličanstveno okupljanje globalne sportske javnosti s 2.900 sportista iz više od 90 zemalja i regija svijeta. Prvi put u historiji na zimskoj Olimpijadi nastupaju Saudijska Arabija i Haiti, javlja Fena.

Najnovije objave