Ponedjeljak, 24 Juna, 2024

Svečana smotra povodom prijema novih 70 vatrogasaca u Pofesionalnu jedinicu KS

Najčitanije objave

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantona Sarajevo, koja se nalazi u sastavu Kantonalne uprave civilne zaštite KS, danas je organizirala svečanu smotru povodom prijema novih 70 vatrogasaca u 2023. godni.

Direktor Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo Dženan Brkanić u obraćanju vatrogascima i gostima kazao je da je “ponosan što je vatrogasna jednica, koja postoji 125 godina, prvi put značajnije popunjena mladim vatrogascima osposobljenim za izvršenje svih zadataka i profesionalnih obaveza”.

– Samo dobro opremljena i uvježbana, ali i popunjena, profesionalna vatrogasna jedinica može zaštiti živote naših građana i materijalna dobra. Da bi danas izvršili ovako impresivnu smotru trabalo je načiniti čitav niz koraka, počevši od opremljenosti i uvježbanosti do finansijskih sredstava neophodnih za realizaciju. Stoga koristim priliku da se zahvalim Vladi KS na podršci – kazao je Brkanić.

Prijemom 70 mladih vatrogasaca starosna struktura jedinice biće znatno popravljena kao i njena mobilnost i funkcionalnost da efikasno izvrši postavljene zadatke.

– Sretan sam jer je 70 Bosanaca i Hercegovaca ostalo u našoj zemlji da svojom hrabrošću, znanjem i vještinama pokažu čvrstu opredjeljenost da čuvaju domovinu i njene resurse te da primarno brinu o sigurnosti ljudi, štite imovinu i živote naših građana – kazao je Brkanić.

Podsjedio je da se Profesionalana vatrogasna jednica KS brojnim akcijama pomoći iskazala na gašenju požara na području Konjica, Jablanice, Nacionalog parka Blidinje, ali i akcijama spašavanja u Republici Turskoj i Republici Sloveniji, te da je po opremljenosti i uvježbanosti bila na nivou najrazvijenijih zemalja.

Predsjedavajući Skupštine KS Elvedin Okerić u obraćanju vatrogascima kazao je “da raduje činjenica da će mladi vatrogasci časno, odgovorno i hrabro dorinijeti ukupnom poboljšanju životnog ambijenta na području KS spašavajući građane i njihovu imovinu”.

– Drago mi je da mogu svedočiti kontinuiranoj podršci Vlade KS, kroz opremanje Profesionalne vatrogasne jedinice, njenom kapacitiranju ljudskim resursima i sistemskoj edukaciji i osposobljavanju – kazao je Okerić.

Najnovije objave