Ponedjeljak, 24 Juna, 2024

Sve osnovne škole u Novom Sarajevu dobile prečišćivače zraka

Najčitanije objave

Osnovne škole u općini Novo Sarajevo dobile su 200 mobilnih prečišćivača zraka. Rezultat je to aktivnosti u okviru Projekta unapređenja efikasnosti lokalnih usluga u BiH (PIPLS), kojeg primarno finansira Švedska, a sufinansira i implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u saradnji sa partnerskim jedinicama lokalne samouprave.

Prečišćivače je dobilo svih deset osnovnih škola koje se nalaze na području ove općine, a koje pohađa više od 6.000 učenica i učenika.

Načelnik Općine Novo Sarajevo Hasan Tanović je rekao da je kao ljekar i načelnik sretan zbog tog iskoraka.

– Svi znamo da je to tek kap u čaši, sitni doprinos zaštiti zdravlja i suočavanja s velikim problemom i izazovom zagađenja zraka u Sarajevu. Onečišćenje nećemo riješiti ovim potezom, ali možemo barem doprinijeti da mjesto gdje naša djeca provode najveći dio svog vremena radnim danima bude sigurnije i zdravije. Nadam se da će naš primjer slijediti i druge jedinice lokalne samouprave – izjavio je Tanović.

Planirano je da sve učionice budu opremljene ovim uređajima kako bi se osigurala optimalna čistoća zraka za sve učenike tokom odvijanja nastavnog procesa. Švedska i UNDP su sa Općinom Novo Sarajevo, kroz partnerstvo u okviru Projekta unapređenja efikasnosti lokalnih usluga u BiH (PIPLS), realizirali aktivnosti nabavke i dodjele mobilnih prečišćivača zraka za novosarajevske osnovne škole. Kroz PIPLS projekat je za ovu aktivnost osigurano 50.000 KM, dok je Općina izdvojila 25.000 KM.

Projekat unapređenja efikasnosti lokalnih usluga u BiH (PIPLS), pored ovoga, uspješno realizira brojne aktivnosti sa lokalnim zajednicama širom zemlje. Cilj projekta je unaprijediti pristup ključnim javnim uslugama kroz bolje upravljanje i povećanje ulaganja u lokalnu infrastrukturu.

– Pored tih aktivnosti, sa UNDP-om u BiH, kroz projekat PIPLS, radimo na nekoliko drugih velikih projekata, poput rekonstrukcije Historijskog muzeja BiH i uređenja Park šume Hum. Pred nama je mnogo projekata koji će, po realizaciji, unaprijediti kvalitet života građanki i građana Općine Novo Sarajevo – zaključio je Tanović.

Direktor Osnovne škole “Velešićki heroji“ Kenan Trebinjac, u ime koordinacije direktora osnovnih škola u Novom Sarajevu, zahvalio je donatorima i svima koji su bili uključeni u taj proces.

Prečišćivači su osigurani za “Čengić Vila I”, “Grbavica I”, “Grbavica II”, “Hrasno”, “Kovačići”, “Malta”, “Pofalići”, “Velešićki heroji”, Centar za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju “Vladimir Nazor” i Osnovnu muzičku i baletsku školu “Novo Sarajevo”.

– Nadamo se da smo primjer drugima i da ćemo ovaj program ubrzo proširiti i na sedam srednjih škola koje se nalaze na području Općine Novo Sarajevo. Na nama je da nastavimo raditi i zagovarati aktivnosti i programe koji će olakšati život našim najmlađim – naveo je Sanel Dragolovčanin, predstavnik Vijeća roditelja.

Đaci su se, nakon raspusta, danas vratili u školske klupe. Ovog polugodišta ih, zahvaljujući podršci Švedske i UNDP-a u BiH, barem u učionicama, čeka čišći zrak, saopćeno je iz Općine Novo Sarajevo.

Najnovije objave