Utorak, 16 Aprila, 2024

Sve je više dokaza. Koronavirus je ostavila trajne posljedice na naše zdravlje

Najčitanije objave

Iako je pandemija covida formalno završena, virus i dalje kruži među ljudima, ali u manjem obimu. No, više od četiri godine nakon njegovog otkrića, znanstvenici još uvijek nisu u potpunosti sigurni o dugoročnim posljedicama koje ostavlja u ljudskom tijelu.

Analiza kliničkog epidemiologa Ziyada Al-Alya, objavljena na The Conversionalu i u Scientific Americanu, obuhvatila je brojne studije koje opisuju “neizbrisiv trag” koji covid ostavlja na ljudskom tijelu, posebno na zdravlje mozga.

Al-Aly ističe da su velike epidemiološke analize pokazale da su ljudi koji su preboljeli covid izloženi povećanom riziku od kognitivnih poteškoća, uključujući probleme s pamćenjem. Pacijenti s blagim do umjerenim oblikom koronavirusa pokazuju dugotrajne upale mozga i promjene koje sugeriraju starenje mozga za sedam godina u odnosu na stanje prije bolesti, navodi ZIMO.

Dodatno, Al-Aly citira studije koje pokazuju da su pacijenti nakon preboljenog covida imali smanjen volumen i promijenjenu strukturu mozga. Oni koji su trebali intenzivnu njegu nakon bolesti pokazali su oštećenja mozga koja upućuju na starenje mozga od čak 20 godina.

Najnovije objave