Subota, 2 Marta, 2024

Sukob demonstranata s policijom u glavnom gradu Perua, traže ostavku predsjednice

Najčitanije objave

Hiljade demonstranata se u četvrtak sukobilo sa policijom u glavnom gradu Perua zahtijevajući svrgavanje predsjednice Dine Boluarte.

Policija je upotrijebila suzavac da rastjera mase u prijestolnici Limi, gdje su hiljade demonstranata iz ruralnih regija provele dane okupljajući se na protestima.

Mnogi od njih su u Limu došli iz udaljenih regija Anda, gdje je već 55 ljudi umrlo usred nemira otkako je prvi predsjednik Perua iz ruralne sredine Anda maknut s dužnosti prošlog mjeseca, javlja Associated Press.

Protesti su uzrokovali najgore političko nasilje u Peruu u više od dva desetljeća i naglasili duboke podjele između urbane elite zemlje, uglavnom koncentrisane u Limi, i siromašnih ruralnih područja.

Bivši predsjednik Pedro Castillo nalazi se u pritvoru i očekuje se da će mu se suditi za pobunu otkako je opozvan nakon neuspjelog pokušaja raspuštanja Kongresa.

Peruanski ombudsman rekao je da je najmanje 13 civila i četiri policajca povrijeđeno u protestima u Limi u četvrtak. Ukupno 22 policajca i 16 civila povrijeđeno je u četvrtak širom zemlje, rekao je ministar unutrašnjih poslova Vicente Romero Fernández.

Najnovije objave