Petak, 24 Maja, 2024

Sprema se sudar par obližnjih supermasivnih crnih rupa, evo što će se dogoditi

Najčitanije objave

U DOGLEDNO vrijeme trebao bi se sudariti par obližnjih supermasivnih crnih rupa. Ovi ogromni objekti najbliže su jedno drugome od bilo kojeg do sada poznatog para supermasivnih crnih rupa, a ujedno su i najbliži takav par Zemlji.

Astrofizičarka Karina Voggel sa Sveučilišta Strasbourg u Francuskoj i njezini kolege pronašli su ova dva objekta koristeći se Vrlo velikim teleskopom u Čileu. Veća crna rupa je 154 milijuna puta masivnija od Sunca, a manja ima 6.3 milijuna solarnih masa, piše New Scientist.

Nalaze se u galaksiji NGC 7727, koja je od nas udaljena oko 89 milijuna svjetlosnih godina. Veća crna rupa smještena je u središtu galaksije, dok je manja od nje udaljena oko 1600 svjetlosnih godina te je vjerojatno nekada pripadala jednoj drugoj, manjoj galaksiji koju je NGC 7727 progutao prije više milijardi godina.

Kolosalna crna rupa
Sada se te crne rupe spremaju na, prema svemirskim razmjerima,
skorašnji sudar. Naime, stručnjaci su izračunali da će se one za oko 250 milijuna godina sudariti i spojiti u jednu kolosalnu crnu rupu.

“Na temelju njihove međusobne blizine i njihovih brzina, procjenjujemo da će se ove dvije supermasivne crne rupe spojiti u jednu čudovišnu, vjerojatno u sljedećih 250 milijuna godina”, kazao je astrofizičar Holger Baumgardt sa Sveučilišta Queensland u Australiji, a prenosi ESO.

Spomenuti par crnih rupa pet puta je bliži Zemlji od sljedećeg najbližeg supermasivnog para. Znanstvenici su ga uočili na temelju orbita obližnjih zvijezda.

“Ovi procesi u astronomiji traju milijardama godina, tako da ih je teško pratiti. No, možemo reći da smo sada uspjeli uhvatili ove crne rupe u procesu spajanja. To je faza koju rijetko imamo priliku promatrati”, rekla je Voggel.

Skrivene supermasivne crne rupe
“Možda izvan središta galaksija postoji mnogo više skrivenih supermasivnih crnih rupa. One su obično ‘tihe’ te ih je teško otkriti. Naše otkriće pokazuje da bi izvan središta galaksija moglo biti mnogo više ovih ostataka spajanja galaksija, odnosno da bi se tamo moglo skrivati još dosta za sada neotkrivenih masivnih crnih rupa“, dodala je.

“To bi moglo za 30 posto povećati ukupan broj supermasivnih crnih rupa u lokalnom svemiru”, navodi astrofizičarka.

Istraživanje naziva First direct dynamical detection of a dual super-massive black hole system at sub-kpc separation objavljeno je u časopisu Astronomy & Astrophysics.

Najnovije objave