Utorak, 25 Juna, 2024

Spomenik kralju Tvrtku, zapravo nije spomenik, već izložba?!

Najčitanije objave

Sarajevska gradonačelnica, Benjamina Karić, istaknula je da spomenik kralju Tvrtku, koji se nalazi na pločniku preko puta zgrade Predsjedništva BiH, zapravo nije spomenik, već izložba. Naglasila je da nije bilo saglasnosti povjerenstva za zaštitu spomenika, što je dovelo do kontroverze oko lokacije postavljanja spomenika. Karić je objasnila da je Komisija za zaštitu spomenika odbila tri ranije predložene lokacije, a članica Komisije, Angelina Ošap Gačanović, je javno izrazila svoje protivljenje postavljanju spomenika jer smatra da je Tvrtko srpski kralj.

Kako bi prevladala ove prepreke i osigurala postavljanje spomenika, Karić je odlučila iskoristiti javnu površinu uz podršku načelnika općine i organizirati izložbu pod nazivom ‘Izložba o srednjovjekovnoj bosanskoj državi – Kralj Tvrtko I Kotromanić’, na kojoj će biti izložena bista kralja. Karić je inspiraciju za ovu ideju pronašla u Ajfelovom tornju u Parizu, koji je također postavljen kao izložba i nikada više nije pomaknut. Ona je dobila suglasnost u skladu sa zakonom i planira tražiti produženje te suglasnosti uz podršku Općine.

Sarajevska gradonačelnica ističe da je postavljanje spomenika velik uspjeh i da će se boriti kako bi osigurala da Tvrtko ostane na toj lokaciji zauvijek. Također, najavljuje da će gradska uprava raspisati javni poziv za financiranje monografije o bosanskom kralju Tvrtku I Kotromaniću. Karić zaključuje porukom da se trudi koliko god može, uz podršku građana, te da će Tvrtko ostati na svom mjestu.

Najnovije objave