Srijeda, 24 Aprila, 2024

SPC se pobunio protiv vježbanja joge: ‘Ona je nespojiva s pravoslavljem. Bavite se radije pilatesom’

Najčitanije objave

Srpska pravoslavna crkva (SPC) poručila je svojim vjernicima da se ne bi smjeli baviti jogom, jer je “apsolutno nespojiva s pravoslavnom vjerom i nema joj mjesta u životima kršćana”. Radije se bavite pilatesom, dodali su.

SPC priopćava, prenosi N1, kako se u promociju joge, nažalost, uključio i jedan srpski pravoslavni episkop, aludirajući na vladiku Grigorija, koji je putem svojeg Instagram profila afirmativno govorio o jogi.

„Iskreno govoreći ja o jogi skoro ne znam ništa. U duhovnom smislu, stvarno ne znam ništa. Shvatio sam da je to i duhovna sfera, da nije samo fizička… Jedino što znam i što sam se raspitao kod liječnika i fizioterapeuta je da joga stvarno nudi neke vježbe koje su vrlo korisne za ljudsko tijelo. I ono što sam čuo od ljudi koji su se time bavili jest da se čovjek tu može naučiti strpljenju, jer te vježbe iziskuju dugotrajni trud, strpljenje i rad. Prema tome, ako ste dobar kršćanin, uskorijenjen u svojoj tradiciji, možete na fizičkom planu raditi te vježbe. To je moje mišljenje”, napisao je Grigorije.

SPC se, pak, poziva na priopćenje Svetog sinoda atenske arhiepiskopije, koji je povodom proglašenja Svjetskog dana joge od strane UN-a u lipnju 2015. eksplicitno naveo da je “joga fundamentalno učenje religije hinduizma i da nije jedna od vrsti fitnessa. Spominju i tekst Williama Brodyja pod naslovom “Kako joga može upropastiti vaše tijelo”.

“Stoga, čak i da prihvatimo tezu da se joga vježbe mogu promatrati neutralno od religijskih poruka, što je pitanje je li moguće jer dijelovi tih vježbi predstavljaju upravo to, postavlja se jedno jednostavno pitanje. Zašto najveći broj joga vježbača odbija zamijeniti te vježbe nekim alternativnim sistemima poput pilatesa, koje po istraživanjima imaju daleko veću učinkovitost na tjelesno zdravlje. Razlog je sasvim jasan, izvođenje vježbi joge je itekako povezano s duhovnošću, naveli su.

Najnovije objave