Utorak, 16 Aprila, 2024

Skraćen radni tjedan u Velikoj Britaniji pokazao se kao sjajna inicijativa. Manje radih sati za istu plaću…

Najčitanije objave

Godinu dana nakon završetka najvećeg svjetskog eksperimenta s četverodnevnim radnim tjednom, rezultati su i dalje iznenađujući: velika većina kompanija koje su sudjelovale i dalje dopušta svojim zaposlenicima da rade skraćeni radni tjedan, a više od polovice njih je potpuno prešlo na novi način rada.

Od juna do decembra 2022., radnici u 61 firmi u Velikoj Britaniji radili su 80% svojih uobičajenih sati za istu plaću. U zamjenu, obvezali su se obaviti 100% svog posla, izvještava CNN.

Prema izvješću koje je objavio jedan od organizatora eksperimenta, najmanje 89% tih tvrtki i dalje provodi politiku skraćenog radnog vremena, dok je najmanje 51% potpuno prešlo na četverodnevni radni tjedan krajem 2023.

Učinci su stvarni i dugotrajni

Studiju je objavio Autonomy, think tank koji je proveo istraživanje 2022. u partnerstvu s neprofitnim organizacijama 4 Day Week Global i 4 Day Week UK Campaign, te istraživačima sa sveučilišta Cambridge i Oxford te Boston Collegea.

Učinci skraćenog radnog vremena bili su iznimno pozitivni kako za zaposlenike tako i za njihove tvrtke. Prema izvješću, zaposlenici su izrazili zadovoljstvo boljim tjelesnim i mentalnim zdravljem, ravnotežom između poslovnog i privatnog života te općim zadovoljstvom životom, dok su istovremeno manje iscrpljeni zbog posla.

“Ključno je napomenuti da su rezultati nakon šest mjeseci bili dugotrajni, a ne samo kratkoročni učinci”, izjavila je Juliet Schor, profesorica sociologije koja je intervjuirala radnike sudionike eksperimenta.

Manje otkaza, lakše zapošljavanje

Menadžeri i izvršni direktori u 28 tvrtki koje su sudjelovale također su potvrdili pozitivne učinke četverodnevnog radnog tjedna na njihove tvrtke. Polovica tvrtki zabilježila je manju fluktuaciju osoblja, trećina je primijetila olakšano zapošljavanje novih ljudi, dok je 82% prijavilo koristi za dobrobit zaposlenika.

Izvješće također ističe različite strategije koje su organizacije primijenile kako bi održale četverodnevni radni tjedan, uključujući nove načine organizacije sastanaka, radne komunikacije i određivanja prioriteta.

Gotovo polovica od 61 tvrtke koje su sudjelovale u istraživanju 2022. bavila se sektorima poput marketinga, oglašavanja, usluga i neprofitnih organizacija, dok su ostale obuhvatile niz industrija poput građevinarstva, proizvodnje, maloprodaje, zdravstva i zabave.

S obzirom na to da su se tijekom pandemije milijuni zaposlenika prebacili na rad od kuće i smanjili putovanja na posao, štedeći tako vrijeme i novac, zagovornici skraćenja radnog tjedna postaju sve glasniji među zaposlenicima.

Najnovije objave