Subota, 2 Marta, 2024

Ski staza na Bjelašnici dobila ime “Jure Franko”

Najčitanije objave

Danas je na Bjelašnici svečano otvorena staza koja nosi ime “Jure Franko” u čast osvajača medalje na Zimskim olimpijskim igrama 1984. godine u Sarajevu, Jureta Franka, koji je osvojio srebrnu medalju u veleslalomu.

Jure Franko izrazio je zahvalnost za podršku i emocije koje je doživio zbog ovog priznanja. “Zahvalan sam na svim divnim riječima. Osjećam se dirnuto i uzbuđeno, jer ovakve stvari se ne događaju svakog dana, zapravo se događaju prvi put u mom životu. Postoji velika razlika između onoga što je Olimpijada i onoga što danas vidimo”, rekao je Franko.

Franko je potom na pozornicu pozvao svog prijatelja Bojana Križaja koji je izrazio zahvalnost Sarajevu zbog ovog važnog događaja. “Ova staza će postati simbol sportskog uspjeha. Olimpijske igre su san svakog sportaša, a mi smo imali izuzetnu čast što smo ih imali u našoj državi. Ova posebna uspomena i čast koju je Jure dobio su nevjerojatne”, rekao je Križaj.

Otvorenju ski staze prisustvovali su i predsjednica Slovenije Nataša Pirc Musar, ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković, premijer KS Nihad Uk, šef Delegacije EU Johann Sattler te drugi visoki dužnosnici.

Najnovije objave