Subota, 2 Marta, 2024

Skandal izazvan tajnom snimkom: Izrael je bio upoznat s namjerom Hamasa za napad

Najčitanije objave

Izraelski član laburističke stranke i kandidat za Parlament Velike Britanije, Azhar Ali, iznio je tvrdnje koje su izazvale kontroverzu, sugerirajući da je Izrael namjerno dopustio Hamasu da izvede napad na svoje građane kako bi opravdao svoju invaziju na Gazu. Ove tvrdnje su se pojavile nakon napada u listopadu prošle godine. Egipatski sigurnosni dužnosnici navodno su upozorili Izrael deset dana unaprijed, dok su Amerikanci upozorili dan prije napada. Ali tvrdi da je Izrael uklonio sigurnosne mjere, što je omogućilo masakr, a time i izravno odobrio svoju invaziju.

Međutim, Izrael je ove navode nazvao “lažnim vijestima”, negirajući tvrdnje o namjernom dopuštanju napada. Snimke razgovora koje su procurile sugeriraju da su egipatski dužnosnici upozorili na prijetnju od Hamasa, ali Izrael to nije ozbiljno shvatio.

Ove kontroverzne izjave dodatno su narušile reputaciju laburističke stranke koja već nosi stigmu antisemitizma zbog prethodnih izjava njihovog bivšeg predsjednika Jeremyja Corbyna. Nadalje, Azhar Ali, koji je muslimanske vjeroispovijesti, doveo je u pitanje autoritet trenutnog lidera Laburista, sir Keira Starmera, tvrdeći da je izgubio povjerenje u njega zbog njegovih stavova o sukobu Izraela i Palestine.

Alijeve izjave izazvale su osudu britanskih židovskih zajednica i Torijevaca, koji su ih nazvali “grotesknim antisemitskim teorijama zavjere”.

Nakon objave snimke, Ali se ispričao židovskoj zajednici, ali je istaknuo da Hamas snosi odgovornost za napad. Laburisti su odbacili Alijeve tvrdnje kao “potpuno pogrešne”, ali su potvrdili da će on ostati njihov kandidat za Parlament.

Ove kontroverze dodatno opterećuju Laburiste jer se suočavaju s pritiskom unutar vlastite stranke i muslimanskih aktivista koji traže čvršći stav protiv Izraela te podržavaju nezavisne kandidate na parlamentarnim izborima.

Najnovije objave