Petak, 24 Maja, 2024

Serija “Šutnja” Dalibora Matanića stiže na HBO Europe

Najčitanije objave

Serija “Šutnja” redatelja Dalibora Matanića, šestodijelna TV serija temeljena na trilogiji romana novinara i prozaika Drage Hedla, prikazivat će se na HBO Europe, izvijestio je u četvrtak Hrvatski audiovizualni centar.

Producent Beta Film potpisao je za seriju daljnje ugovore s HBO Europe za srednju i istočnu Europu, kao i s Lumièreom za flamanski Benelux, a o dodatnim se područjima trenutno pregovara.

Serija “Šutnja”, nastala prema romanima “Izborna šutnja”, “Ispovjedna tajna” i “Kijevska piletina” koji u kombinaciji policijskog procedurala i političkog trilera prate novinara i policajca koji raskrinkavaju aferu političara u usponu.

Mjesto radnje romana i serije je Hedlov grad Osijek, a krakovi priče zbivaju se u Beogradu i Kijevu. Serija je i snimana u Osijeku i Kijevu, a na HRT-u će se početi emitirati 7. marta.

Iz HAVC-a napominju kako je “Šutnja” jedan od mnogobrojnih projekata iz Istočne Europe koje Beta ‘prodaje’ kao dio nove inicijative tvrtke fokusirane na sufinanciranje i koprodukciju više projekata u tom području.

Kreatori serije su Nebojša Taraba i Miodrag Sila (Drugi plan), a scenarij potpisuje Marjan Alčevski. Serija nastaje u produkciji Drugog plana i HRT-a, a u koprodukciju se, uz Beta Film, Star Media i OLL.TV uključio i ZDF/ARTE.

Serija je i uvrštena među 14 televizijskih serija koje su nedavno prikazane u sklopu programa Berlinale Series Market Selects na ovogodišnjem Berlinskom filmskom festivalu. Taj program odvija se u okviru berlinskog Europskog filmskog sajma (EFM), dijela sajma posvećenog TV ponudi.

Nastala je u koprodukciji Hrvatske i Ukrajine, a glume Kseniya Mishina, Goran Bogdan i Darko Milas, prenosi Hina.

Najnovije objave