Utorak, 16 Jula, 2024

Selak nakon saslušanja: Osumnjičeni su predsjednici svih političkih partija u RS

Najčitanije objave

Predsjednik SPS-a Goran Selak stigao je jutros u Tužilaštvo Bosne i Hercegovine na saslušanje zbog odluka o prenosu nadležnosti sa BiH na RS te je rekao da su osumnjičeni predsjednici svih političkih partija u RS u predmetu koji se vodi protiv nekoliko osoba zbog sumnje za počinjenje krivičnog djela “napad na ustavni poredak”, javlja N1.

Kako je rekao po okončanju saslušanja, dao je izjavu u Tužilaštvu BiH gdje je kazao da je on “za jačenje institucija RS”, da je “za jaku i stabilnu RS u okviru Dejtonske BiH”.

“Mi ispred SPS-a nismo učestvovali u kreiranju i učestvovanju i donošenju odluka o vraćanju nadležnosti RS. Mi smo stava da treba razgovarati, da sva tri naroda u BiH trebaju sjesti da se vidi koje su to nadležnosti neustavno prenesene na BiH i koje se mogu vratiti na RS“, izjavio je Selak.

Selak smatra da je potrebno da se uradi analiza o tome “koje institucije na nivou BiH ne funkcionišu” i da se vidi “koje nadležnosti prave trošak BiH a nisu funkcionalne”.

“Meni je predočeno da su osumnjičeni predsjednici svih političkih partija, kao i predlagači zaključaka, kao i deklaracije. Tu je i predsjednica RS kao osumnjičena, predsjednik Vlade RS i šefovi poslaničkih klubova. Dakle osumnjičeni su predsjednici svih partija koji su predlagači tih zaključaka a oni su svakako vladajuća koalicija u RS“, istakao je Selak.

Dodao je i kako je on svjedok u ovom slučaju, ali i da smatra da nije bio napad na ustavni poredak.

Selak je naveo i da je nekoliko osoba već saslušano u vezi sa ovim predmetom u Tužilaštvu BiH.

Najnovije objave