Petak, 24 Maja, 2024

Scholz: Njemačka i njeni saveznici spremni poduzeti sve neophodne mjere prema Rusiji

Najčitanije objave

Njemačka i njeni sveznici spremni su poduzeti “sve neophodne mjere” ukoliko Rusija napadne Ulrajinu, izjavio je njemački kancelar Olaf Scholz u intervjuu za Washington Post odgovarajući na pitanje da li njemačka vlada može zaustaviti proces otvaranja plinovoda Sjeverni tok 2.

-Imamo veoma jasan sporazum s američkom vladom o tranzitu gasa i energetskoj suverenosti Evrope. Također smo se usuglasili da podržimo Ukrajinu. Apsolutno je jasno da su u situaciji poput ove sve opcije za stolom – kazao je Scholz.

Dodao je kako će odgovor biti jedinstven i odlučan.

– Radimo veoma naporno s našim saveznicima u NATO-u i Evropskoj uniji kako bismo pojasnili šta možemo učiniti u ovoj konkretnoj situaciji – naglasio je Scholz, dodajući da zapadni saveznici moraju zauzeti odlučan stav prema očuvanju strateške sigurnosti.

– To će također biti od kritičnog značaja za slanje snažne poruke Rusiji da će platiti veoma visoku cijenu ukoliko intervenira u Ukrajini – kazao je.

Njemački kancelar je pojasnio kako se radi na korištenju svih kanala dijaloga koji su sada na raspolaganju: razgovorima između Sjedinjenih Država i Rusije, kroz Vijeće NATO- Rusija, OSCE, i također putem normandijskog formata.

Intervju je objavljen uoči današnje posjete Scholza Sjedinjenim Državama tokom koje bi se trebao sastati s američkim predsjednikom Joe Bidenom, prenosi ruska novinska agencija TASS.

Najnovije objave