Ponedjeljak, 22 Aprila, 2024

Sarajevo Wine Fest – Učestvuje gotovo 40 vinarija, za ulazak važe VPT pravila

Najčitanije objave

Sve je spremno za petnaesto izdanje Međunarodnog festivala vina i gastronomije “Sarajevo Wine Fest”, koji će biti održan u četvrtak i petak u hotelu Holiday. Na ovoj odličnoj smotri vinara predstavit će se renomirane domaće i regionalne vinarije s područja Slovenije, Hrvatske, Crne Gore i Sjeverne Makedonije.

Po riječima organizatora Elmira Mire Hadžialića, ovo je prilika da domaći vinari udruženim snagama, prezentirajući svoje vrhunske proizvode, nastupe na bh. tržištu, a posjetitelji kompariraju domaću i regionalnu ponudu.

– Osnovni cilj same manifestacije je promocija vinske i gastro industrije. Do sada imamo potvrđenih 35 domaćih i stranih izlagača. Nažalost, otkazalo nam je šest ili sedam vinarija zbog koronavirusa. Danas očekujemo potvrde još nekoliko izlagača. Uz prezentaciju vina bit će predstavljena i bogata gastro ponuda. Na stolovima, pored vina, naći će se čuveni livanjski sir, proizvodi maslinara, mesni proizvodi i domaća peciva – ističe Hadžialić.

Prvog dana festivala, u četvrtak, bit će održana i “Noć Vinarije TRS Ilok”.

– Sarajevo, kao glavni grad, je mjesto u kojem se u najvećoj količini konzumiraju vrhunska vina i mi im želimo predstaviti samo najbolje. To znaju posjetioci ‘Sarajevo Wine Festa’ koji svake godine redovno dolaze – rekao je Hadžialić i dodao da ovaj projekt ne bi mogli realiziratri bez Hrvatske gospodarske komore, Turističke zajednice Kantona Sarajevo i još nekih.

Organizatori ističu da će se strogo pridržavati propisanih mjera Kriznog štaba, kao i VPT pravila.

– Uslov za ulazak na ‘Sarajevo Wine Fest’ je da pored ulaznice imate negativan antigenski test (ne stariji od 24 sata) ili PCR test (ne stariji od 48 sati), potvrdu o tome da ste prebolovali Ccovid-19 (ne stariju od četiri mjeseca) ili potvrdu o završenom vakcinisanju (ne stariju od šest mjeseci nakon dobijanja druge doze, odnosno devet mjeseci nakon dobijanja treće doze vakcine). Na ulazu priznajemo testove iz svih javnih i privatnih laboratorija, a oni koji nemaju test moći će ga uraditi na ulazu. Svi ste dobro došli – naglašavaju organizatori, javlja Fena.

Najnovije objave