Srijeda, 21 Februara, 2024

Sarajevo osvojilo prestižnu nagradu Global Production za podršku filmskoj industriji

Najčitanije objave

Grad Sarajevo je dobitnik nagrade Global Production u kategoriji “Grad filma”, koja je po prvi put dodijeljena na prestižnom Cannes Film Festivalu.

Ova priznata nagrada, koju je ustanovio svjetski filmski časopis Screen International, ima za cilj priznanje izuzetnog rada u podršci filmskoj i TV produkciji širom svijeta. Dobitnici su proglašeni na svečanosti održanoj u ponedjeljak navečer tokom festivala u Cannesu.

Sarajevo je prepoznato kao najbolji “Grad filma” od strane žirija Screen Internationala, jednog od najuglednijih stručnih publikacija u filmskoj industriji. Među mnogobrojnim prijavama, Sarajevo se našlo među najužim finalistima zajedno s tri grada iz cijelog svijeta – Wellingtonom (Novi Zeland), Calgaryjem (Kanada) i Trollhättanom – Trollywoodom (Švedska).

“Dodjela nagrade Global Production predstavlja veliko priznanje za naše napore i rezultate u filmskoj produkciji, posebno za Obalu Art Centar koji je bio nosilac aplikacije u ime Grada Sarajeva. Ova nagrada svjedoči o tome da je Sarajevo prepoznato kao središte filmske kulture, te da smo kao grad odlučili da kreativna industrija i film budu pokretači kulturnog, ekonomskog i društvenog razvoja”, izjavila je gradonačelnica Sarajeva, Benjamina Karić.

Nagrade Global Production se dodjeljuju organizacijama koje postavljaju visoke standarde u filmskoj i TV industriji, uključujući studije, produkcijske kompanije, filmske lokacije i druge subjekte u filmskoj industriji.

“Ova nagrada za Sarajevo ima izuzetan značaj. Ona potvrđuje da je strategija razvoja filmske i TV industrije u našem gradu visokokvalitetna. Ponosni smo na ovo svjetsko priznanje. Vjerujem da će to biti podstrek za institucije i sektor da ostvare još veći napredak u budućnosti”, izjavio je Jovan Marjanović, direktor Sarajevo Film Festivala.

Global Production nagrade ističu najbolje produkcije, izuzetne i perspektivne filmske lokacije, kao i radove u oblasti održive produkcije i promocije raznolikosti.

Nosilac aplikacije za nagrade Global Production u ime Grada Sarajeva je Obala Art Centar, upravljačka jedinica koja vodi Sarajevo – grad filma UNESCO-a.

Najnovije objave