Ponedjeljak, 17 Juna, 2024

Rusija tvrdi da je Ukrajina napala Moskvu s najmanje pet dronova

Najčitanije objave

Rusija je u utorak saopćila da su ukrajinske snage napale Moskvu s najmanje pet dronova koji su svi ili oboreni ili su im signali ometeni, iako je jedan od glavnih aerodroma u prijestolnici morao da preusmjeri letove na nekoliko sati.

Četiri ukrajinske bespilotne letjelice oborila je ruska protuzračna odbrana, dok je petoj ometen signal i srušila se u okrug Odincovo u moskovskoj oblasti, saopćilo je rusko ministarstvo odbrane. Niko nije povrijeđen.

Ruske novinske agencije javile su da su dva drona presretnuta u blizini sela 30 kilometara jugozapadno od Moskve. Jedan dron je otkriven u susjednoj oblasti Kaluge.

Slijetanja i polijetanja aviona na moskovskom aerodromu Vnukovo zabranjena su nekoliko sati ranije u utorak prije nego što je normalan rad zračne luke nastavljen nakon pet sati ujutru po srednjoevropskom vremenu. Preusmjeren je veći broj letova iz Rusije, Turske, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Egipta.

Jedna bespilotna letjelica oborena je u oblasti grada Kubinka, 63 kilometra zapadno od Moskve, javila je RIA. U blizini Kubinke nalazi se ruska zračna baza.

Rusko ministarstva vanjskih poslova i odbrane osudila su napad kao terorizam.

– Pokušaj kijevskog režima da napadne oblast u kojoj se nalazi civilna infrastruktura, uključujući aerodrom, koji uzgred prima i strane letove, još je jedan čin terorizma – izjavila je glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova.

– Međunarodna zajednica treba da shvati da Sjedinjene Države, Britanija, Francuska – stalne članice Vijeća sigurnosti UN-a – finansiraju teroristički režim – kazala je ona.

Iz Kijeva nije bilo komentara. Ukrajina skoro nikada javno ne preuzima odgovornost za napade unutar Rusije ili na teritoriji Ukrajine pod ruskom kontrolom, prenosi Reuters.

Najnovije objave